Terug Eerstelijns-ondersteuning in het kader van corona

Eerstelijns-ondersteuning in het kader van corona

- Mentaal fit | Schokkende gebeurtenissen | Stress en burn-out | Vertrouwenspersoon | Corona

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Onze preventieadviseurs bieden ook mentale ondersteuning

IDEWE heeft een uitgebreid aanbod aan eerstelijnsondersteunende maatregelen uitgewerkt voor zij die tijdens deze coronacrisis in stressvolle situaties aan het werk blijven. Behalve onze mailbox corona@idewe.be om vragen over gezondheid en veiligheid op het werk te beantwoorden, staan preventieadviseurs psychosociale aspecten, arbeidsverpleegkundigen en arbeidsartsen ook klaar om mentale ondersteuning te bieden.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be.

(Moeten) werken tijdens deze gezondheidscrisis kan voor veel mensen gepaard gaan met stress- en angstgevoelens. Om hen tegemoet te komen en hun weerbaarheid te versterken, hebben we als externe dienst, in samenspraak met de overheid en andere partners, ons aanbod aangepast.  

Voor werknemers en derden die werken voor werkgevers aangesloten bij IDEWE

Voor zorgverleners is het belangrijk ook buiten deze uren en tijdens het weekend beroep te kunnen doen op psychosociale ondersteuning

Werknemers van werkgevers aangesloten bij IDEWE of werknemers die geen werknemersstatuut hebben maar werken voor een onderneming die aangesloten is bij IDEWE (zelfstandigen, vrijwilligers, stagiairs, …) kunnen op weekdagen tussen 9 en 17 uur terecht op het algemeen telefoonnummer van de klantenservice van uw regionaal kantoor.

Een team van een arbeidsverpleegkundige, arbeidsarts en preventieadviseur-psychosociale aspecten staat klaar om uw vragen te beantwoorden of u een luisterend oor te bieden.

Voor zorgverleners is het belangrijk ook buiten deze uren en tijdens het weekend beroep te kunnen doen op psychosociale ondersteuning. Dit kan via het nummer van IDEWE Care dat op uw klantenzone ter beschikking wordt gesteld.

Voor zelfstandige zorgverleners

24/7 telefonische bereikbaarheid en ondersteuning

Ook zorgverleners, zoals zelfstandige thuisverpleegkundigen, huisartsen en vrijwilligers, die niet aangesloten zijn bij een externe dienst, kunnen beroep doen op een netwerk voor eerstelijnsondersteuning. In opdracht van FOD Volksgezondheid werd hiervoor een overkoepelende dienstverlening opgezet, door de preventiediensten en de centra voor geestelijke gezondheidszorg.

IDEWE zal instaan voor het ondersteunen van deze eerstelijnszorg in de provincies Antwerpen en Limburg. In de andere regio’s worden ze geholpen door onze collega’s. De ondersteuning voor deze medewerkers uit de eerstelijnshulpverlening, die niet aangesloten zijn bij een externe dienst, zal in eerste instantie bestaan uit 24/7 telefonische bereikbaarheid en ondersteuning. Wanneer tijdens dit telefonisch consult vastgesteld wordt dat er meer psychologische ondersteuning nodig is, wordt er voor  verdere opvolging en behandeling samengewerkt en verwezen naar het psychologisch/psychiatrisch ondersteuningsnetwerk. Hiervoor werd een samenwerking opgezet met de centra voor geestelijke gezondheidszorg, de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen en de Union Professionnelle des Psychologues Cliniciens. Dit aanbod zal bij de lancering gecommuniceerd worden naar de doelgroepen.

Onze preventieadviseurs psychosociale aspecten blijven daarnaast ook beschikbaar voor niet-coronagerelateerde vragen of om adviezen te verstrekken aan leidinggevenden, vertrouwenspersonen en interne opvangteams.

 

Lees meer over veerkracht in de zorg.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen