EIRENE-VLAANDEREN: Onderzoek naar het Humaan Exposoom
KULeuven en IDEWE werken samen aan de ontwikkeling en implementatie van een Human Sentinel surveillance in arbeidsgeneeskunde.
Probleemstelling en situering
EIRENE-Vlaanderen is een Belgisch initiatief dat zich toelegt op het verbeteren van ons begrip hoe milieu- en beroepsgerelateerde factoren de menselijke gezondheid beïnvloeden. Als een essentieel onderdeel van de bredere European Environmental Exposure Assessment Research Infrastructure (EIRENE-RI), heeft EIRENE-Vlaanderen tot doel de capaciteit voor exposoomonderzoek in de Vlaamse regio te versterken en te integreren in de bredere Europese context.
Wat is het Exposoom?
Het exposoom verwijst naar alle factoren waaraan een individu gedurende zijn of haar hele leven wordt blootgesteld. Deze variëren van omgevingsfactoren en levensstijlkeuzes tot biologische reacties. EIRENE-Vlaanderen streeft ernaar deze complexe interacties in kaart te brengen en te begrijpen hoe ze verband houden met de incidentie en progressie van ziekten. Dit inzicht opent de deur naar preventieve maatregelen ter verbetering van de volksgezondheid.
Doelstelling en toepassing
De doelstelling van EIRENE-Flanders is het creëren van een infrastructuur voor vier kerngebieden: werving en staalname, genereren van externe exposoominformatie, meten van het interne exposoom en integratie en analyse van alle gegevens in een centrale hub. Er zijn vijf essentiële werkpakketten opgesteld om deze strategie uit te voeren en de doelen te bereiken.
Binnen deze werkpakketten spelen KU Leuven en IDEWE een cruciale rol in het ontwikkelen en het implementeren van een 'Human Sentinel Surveillance' (HSS) platform om peilpraktijken mogelijk te maken in arbeidsgeneeskundige context.
Het HSS-platform heeft als doel systematisch gegevens te verzamelen over arbeids- en milieugezondheidsomstandigheden en blootstelling aan zorgwekkende stoffen.
Looptijd
4 jaar (2023-2026)
Verwachte resultaten en hypothese
De implementatie van het HSS-platform heeft tot doel een krachtig instrument te creëren voor het systematisch verzamelen van gegevens over arbeids- en milieugezondheid. Door het betrekken van een aanzienlijk aantal arbeidsgeneeskundige artsen en verpleegkundigen in dit proces, wordt een brede en representatieve dataset beoogd. Het uiteindelijke doel is het bevorderen van begrip over de impact van omgevings- en beroepsblootstellingen op de gezondheid en het bieden van inzichten voor preventieve maatregelen.
Opdrachtgever/Partners/Samenwerking
Gesubsidieerd door: Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO)
Consortium omvat Vlaamse universiteiten, onderzoeksinstellingen en de Vlaamse Overheid. Partners zijn onder andere VITO, UA, KULeuven, UGent en DOMG.
IDEWE Team: Hilde De Raeve, Janne Goossens, Sofie Vandenbroeck, Lode Godderis