EPHOR
‘een exposoom benadering voor een gezond werkleven’
Probleemstelling en situering
EPHOR (Exposome Project for Health and Occupational Research) is een Europees onderzoeksproject dat het exposoom in het beroepsleven als een belangrijke oorzaak van niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaatziekten, ademhalingsaandoeningen, immunologische stoornissen en geestesziekten, bestudeert. Het exposoom omvat alle factoren waaraan mensen gedurende hun hele leven worden blootgesteld zoals luchtkwaliteit, infecties, dieet, sociaaleconomische omstandigheden en levensstijl. Maar ook factoren gerelateerd aan iemands beroep, zoals chemische en fysieke blootstellingen of werkstress, spelen een relatief grote rol. Om de oorzaken te begrijpen die leiden tot veelvoorkomende ziekten, is grondig onderzoek van het menselijk exposoom van het grootste belang.
Doelstelling en toepassing
Als onderdeel van het EPHOR-project onderzoeken we wat arbeidshygiënisten nodig hebben om blootstellingen en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico's beter te beoordelen, en hoe sensoren hieraan kunnen bijdragen. Het is een uitdaging om niet alleen deze nieuwe innovatieve methoden en gegevens aan te leveren aan professionals en beleidsmakers, maar ook om hen in staat te stellen deze met succes te gebruiken om werkgerelateerde risico's te verminderen. Daarom hebben we bij de de innovatieve methode van co-creatie toegepast. In het kort betekent dit dat we tot een oplossing komen door eerst de behoeften van eindgebruikers te bestuderen en te begrijpen, en hen te betrekken van ontwikkeling tot implementatie.
Looptijd
Februari 2022 – december 2024
Verwachte resultaten en hypothese
Het project streeft naar de creatie van een toolbox dat instrumenten, methoden en kennis bevat met betrekking tot de blootstelling tijdens het beroepsleven voor professionals op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. In dit onderdeel van het project zal de toolbox zich focussen op het gebruik van goedkope sensoren ter ondersteuning van het monitoren en beoordelen van chemicaliën, stof, geluid, licht/UV en temperatuur op de werkvloer. Zo kan een betere kennis van het exposoom van het werkleven worden bekomen. De ontwikkelde tools en kennis zullen toegankelijk zijn voor professionals. Dit stelt hen in staat om op bewijs gebaseerde beleidsmaatregelen en acties te ontwikkelen om gezondheidsrisico's op het werk te verminderen.
Opdrachtgever/Partners/Samenwerking
EPHOR is een 5 jarig EU project, gefinancierd door European Union’s Horizon 2020 research
and innovation programme. IDEWE werkt in dit onderdeel nauw samen met TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek), IOM (Brits Instituut voor Arbeidsgeneeskunde) en KU Leuven.