Terug Nu écht op naar het #hybridewerken: 7 nieuwe tips van IDEWE-CEO Lode Godderis

Nu écht op naar het #hybridewerken: 7 nieuwe tips van IDEWE-CEO Lode Godderis

- Corona

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

“Hoewel er op een jaar tijd veel veranderd is, blijf ik ervan overtuigd: hybride werken biedt talloze kansen om béter te gaan werken.”

Een jaar geleden bereidden we ons allemaal voor op het hybride werken. Toen al pleitte IDEWE-CEO Lode Godderis ervoor om dat slim aan te pakken – niet zomaar een ‘half van thuis, half op kantoor’-benadering dus. Helaas dwong de hardnekkigheid van de pandemie het hybride werken de diepvriezer in. Vandaag staan we hopelijk wél definitief aan de vooravond van een duurzame New Way of Working. Maar op een jaar tijd is er weer veel veranderd, en hoewel er uiteraard geen one-size-fits-all aanpak bestaat, gidst Lode werkgevers door een aantal nieuwe algemene aandachtspunten.

1. Alles begint met een warm welkom…

Op het moment dat we elkaar allemaal mogen terugzien, heeft de pandemie ons al zo’n twee jaar in zijn greep gehad. Op de opflakkering van afgelopen zomer na, hebben werknemers elkaar al die tijd moeten missen en mogelijk ook een reeks collega’s zien komen en gaan. Kortom, de meeste bedrijven staan qua teamgeest voor een doorstart, met nieuwe banden die moeten worden gesmeed. Een warm welkomstmoment als ‘aftrap’ van het hybride werken-tijdperk, dat meteen de toon zet voor de bedrijfscultuur die je wil (her)invoeren, is dus een topidee.

2. …in een warme werkruimte

Het klinkt misschien evident, maar ik ontmoet toch werkgevers die het over het hoofd zien: een uitnodigend kantoor. Zorg minstens voor de basics, zoals een kraaknette en opgeruimde ruimte. En ga gerust iets verder: uw werknemers zullen het zeker appreciëren dat u hun afwezigheid nuttig heeft gebruikt om een aantal zaken te herbekijken – van een likje verf tot een heel nieuwe ‘hybrid-proof’ inrichting. Het hoeft zelfs nog niet klaar te zijn, ook met een zichtbare intentie zal u op heel wat positieve buzz kunnen rekenen.

“U wil de helft van uw team niet ziek zien uitvallen. Denk dus goed na over welke remmen u lost en blijf waken over maatregelen zoals afstand en handhygiëne.”

3. Toegestaan ≠ wenselijk

Het is niet omdat de wet iets toelaat, dat dat ook een goed idee is voor uw organisatie. Corona is nog niet verslagen, en u wil de helft van uw team niet ziek zien uitvallen. Denk dus goed na over welke remmen u als werkgever en als leidinggevende lost, en blijf ongeacht de gemaakte keuzes waken over basismaatregelen zoals afstand, mondmaskers, ventilatie en handhygiëne.

4. Communiceer helder

Om de positieve vibe rond hybride werken zo lang mogelijk aan te houden, is het belangrijk om duidelijk te zijn over verwachtingen rond aanwezigheid, werkinvulling in functie van werkplek, en alles wat wel en niet kan. Of je dat heel informeel doet of betonneert in een policy hangt af van je type bedrijf en cultuur. Ga er alleszins niet vanuit dat alles zichzelf zal uitwijzen, want…

5. …tegenkantingen zijn niet uit te sluiten

Hoewel ik rondom mij – niet enkel bij IDEWE maar ook bij onze klanten – enorm veel goesting zie om eindelijk terug samen te zijn, mogen we niet blind zijn voor het feit dat een deel van de werkende Belgen na twee jaar het thuiswerk volop omarmd heeft. Ondertussen is er een gigantische groep jongeren ingestroomd die zelfs nooit iets anders gekend heeft. Het is belangrijk dat iedereen beseft dat telewerk één van de mogelijke manieren is om werk uit te voeren, en dus geen gunst of verworven recht. In sommige jobs is het ook helemaal niet mogelijk. Speelt kantoorwerk een dominante rol in uw hybride strategie? Dat kan uiteraard, maar dan legt u het waarom daarachter best heel goed uit. En heeft u een officiële hybride/telewerk-policy? Stuur die dan bij als dat op basis van voortschrijdend inzicht nodig blijkt, liefst in dialoog met uw werknemers.

“Sommigen beschouwen telewerk als een verworven recht. Heeft kantoorwerk een dominante rol in uw hybride strategie? Dan legt u dat best heel goed uit.”

6. Informeer u grondig over privacy rond vaccinatie…

We weten ondertussen allemaal dat werkgevers niet mogen nagaan of werknemers gevaccineerd zijn. Maar wat betekent dat voor personeelsfeestjes bijvoorbeeld? Mag u daar, voor zover u dat wil, als werkgever een CST-verplichting aan koppelen? Het antwoord kennen op die vraag en vele andere kan u heel wat interne strubbelingen en wettelijke narigheid besparen. Verschillende instanties, waaronder uw externe preventiedienst, kunnen u daarover adviseren.

7. …en hou de vinger aan de pols rond conflicten hierover

Toen we een jaar geleden uitkeken naar het hybride werken, waren de vaccins nog een verre droom. Vandaag zit die campagne al in de boosterfase voor volwassenen en krijgen ook tal van kinderen hun eerste prik, en weinig onderwerpen hebben zo tot een maatschappelijke tegenstelling geleid. Eén gevaccineerde die het onveilig vindt om een kantoor te delen met een niet-gevaccineerde, of één antivaxer die op het werk zieltjes probeert te winnen, kan de vonk zijn voor een tweespalt. Houd uw voelsprieten dus actief en grijp tijdig in. Ook die aanpak is voor elke organisatie anders, dus grijp hierbij zeker terug naar úw bedrijfscultuur en -waarden rond (bijvoorbeeld) samenwerken, respect en/of diversiteit.

Een aantal van deze tips draaien rond opportuniteiten, een aantal rond bedreigingen in het post-corona werken. Hoe dan ook, hoewel we weer een jaar verder zijn, hou ik overtuigd vast aan mijn positie van toen. Hybride werken biedt ons talloze kansen om efficiënter te gaan werken en het welzijn van werknemers te verhogen. Dat heeft corona ons – alle ellende ten spijt – massaal doen inzien. Organisaties die het slim aanpakken, gaan daar de vruchten van plukken. Dat staat vast.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen