Terug Fysische agentia op het werk

Fysische agentia op het werk

Verlichting in de productiehal, het lawaai van ronkende machines, armtrillingen door een boormachine, hitte of net extreme koude, …
Het zijn stuk voor stuk fysische agentia of omgevingsfactoren met een grote of kleine impact op uw werknemers.
Die kan variëren van concentratieverlies tot ernstige klachten (doofheid, oogproblemen, hand-armvibratiesyndroom). En zelfs de veiligheid en het psychosociaal welzijn op de werkvloer beïnvloeden.

Als werkgever wilt u uw mensen daartegen beschermen. Dat komt hun welzijn en hun productiviteit ten goede. Bovendien schrijft de wet (Boek V van de Codex Welzijn op het Werk) voor dat u de fysische agentia in uw organisatie opneemt in uw globale risicoanalyse.

Onze experts ondersteunen u om de fysische agentia in uw organisatie én hun risico’s in kaart te brengen. De basis voor efficiënte maatregelen en optimaal welzijn.

Wapen u tegen fysische agentia in 5 stappen

drilboor

Met de volgende stappen beschermt u uw werknemers doeltreffend tegen de impact van fysische agentia:

  1. inventarisatie – Breng de bronnen van lawaai, trilling, straling, … in kaart. Noteer erbij wie eraan wordt blootgesteld, en ook: wanneer, hoelang, waar en (eventueel) via welke arbeidsmiddelen.
  2. risicoanalyse en metingen – Ga na welke fysische agentia u met extra zorg moet beheren en voer eventueel bijkomende metingen uit – bijvoorbeeld naar lawaainiveau of stralingssterkte.
  3. prioriteiten – Bepaal voor welke werknemers, toestellen, werkplekken, … u het dringendst actie moet ondernemen.
  4. meetprogramma – Ontwikkel een systeem dat alarm slaat wanneer bepaalde fysische agentia de grens- of actiewaarden overschrijden.
  5. bijkomende maatregelen – Investeer in structurele remedies, zoals akoestische panelen, andere toestellen, gehoorbescherming, trillingdempende handvatten, meer afwisseling voor werknemers, … 

Fysische agentia vragen om professionele begeleiding

lasser

Onthoud dit zeker wanneer u de fysische agentia in uw organisatie gaat aanpakken:

  • Wuif de klachten van uw werknemers niet weg. Noteer ze, beschrijf de omstandigheden op de werkplek en raadpleeg een expert om de nodige metingen uit te voeren.
  • Wees u ervan bewust dat klachten uiteenlopende en meerdere oorzaken kunnen hebben. Baseer uw conclusies altijd op een grondige objectieve analyse.
  • Wilt u producten aankopen om de impact van fysische agentia te beperken? Doe dan altijd een beroep op een gespecialiseerde leverancier.   

Leer over welzijn en preventie

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen