Terug Alcohol hoort niet thuis op de werkvloer
Alcohol hoort niet thuis op de werkvloer
Expert Hilde De Man
Preventieadviseur psychosociale aspecten
Besteed aandacht aan een alcoholpreventiebeleid
Ook op de werkvloer wordt soms feest gevierd en vaak wordt daarbij alcohol geserveerd. Als werkgever moet je je afvragen of dit overeenstemt met het alcohol- en drugbeleid in je bedrijf. Er zijn immers veel meer redenen om alcohol op het werk te bannen dan er redenen zijn om het (af en toe) te gedogen.
Behalve mogelijke gezondheidsschade, vergroot alcohol de kans op ongevallen. Opnieuw nuchter worden, kost bovendien tijd en die tijd valt niet in te korten. Ook als je niet meteen terug aan de slag moet, kan je dus wel nog onder invloed zijn als je een paar uur na het feest wel moet werken.
Alcoholgebruik op het werk schept niet enkel een risico voor arbeidsongevallen en lichamelijke letsels bij de slachtoffers, het brengt ook risico’s van reputatieschade met zich mee, voor je bedrijf en voor je goede naam als werkgever.
Jouw verplichting als werkgever
De wetgever verplicht werkgevers niet om alcohol te bannen. Sinds 1 april 2010 is er echter wel een cao die zegt dat je in samenspraak met ondernemingsraad, comité, vakbondsafvaardiging of rechtstreeks met je medewerkers een preventief alcohol- en drugsbeleid moet uitwerken. Hoe je dat moet doen, vertelt cao 100 er niet bij. Ieder bedrijf, iedere organisatie moet zelf oordelen wat de geschikte aanpak is en kan daarvoor zijn eigen cultuur, eigen noden en eigen problemen mee in overweging nemen.
Ook op grond van de Arbeidsovereenkomstenwet en de Welzijnswet is alcohol toelaten een risicokeuze. Je bent als werkgever immers verantwoordelijk om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren voor je medewerkers. Dat betekent onder meer dat je de arbeid moet mogelijk maken “in behoorlijke omstandigheden wat betreft de veiligheid van de werknemers”. Medewerkers die onder invloed zijn, mag je met andere woorden niet laten werken omdat ze zichzelf en de veiligheid van andere werknemers in gevaar brengen.”
Ben je klant van IDEWE? Via je klantenzone kan je sensbiliseringsmateriaal downloaden om je alcohol-, medicijnen- en drugsbeleid te ondersteunen.
Neem voor informatie contact op met je regionaal IDEWE-kantoor.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen