Terug Omgaan met pijn op het werk

Omgaan met pijn op het werk

Dé voorwaarde voor een gezonde organisatie? Gezonde werknemers. Lichamelijke klachten en pijn op het werk vormen een groeiende maatschappelijke uitdaging. De impact van lichamelijke klachten beperken en ziekteverzuim voorkomen? Groep IDEWE zet je op weg. 

 Ik wil ziekteverzuim voorkomen

62% van de Belgische werknemers ervaart pijnklachten
40% van de Belgische werknemers met pijnklachten is langer dan 3 maanden afwezig op het werk

Waarom is het belangrijk om de impact van lichamelijke klachten te beperken?

Op zoek naar een duurzame oplossing? Dan is het belangrijk om de complexe relatie te begrijpen tussen alle factoren die een invloed hebben op lichamelijke klachten. Want niet alleen zware fysieke of repetitieve taken spelen een rol. Hoge werkdruk en cognitieve of emotionele stress kunnen pijn veroorzaken of verergeren. Maar ook de levensstijl van werknemers en de manier waarop ze met de klachten omgaan of erover nadenken zijn van belang. 

Gelukkig kun je de impact van lichamelijke klachten beperken of uitval voorkomen door in te zetten op een geïntegreerde aanpak. Die houdt een gedeelde verantwoordelijkheid in van zowel de werkgever als de werknemer.

In deze video vertelt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) hoe ze werknemers met pijn duurzaam aan het werk houden:

 

Preventietraject in drie stappen

Geen enkele pijnervaring en werksituatie is dezelfde. Daarom biedt ons preventietraject Omgaan met pijn op het werk handvaten die je haarfijn afstemt op de noden van jouw organisatie en werknemers. Het traject omvat een multidisciplinaire aanpak van arbeidsartsen, ergonomen en arbeidspsychologen en verloopt in drie stappen: 

  1. Sensibiliseren
    • Stimuleer bewustzijn rond pijnklachten.
    • Laat je werknemers kennismaken met jouw welzijnsbeleid. 
    • Zo vergroot je de sociale steun op het werk. En je toont dat je als werkgever belang hecht aan de persoonlijke gezondheid van je werknemers. 
  2. Monitoren
    • De arbeidsarts, ergonoom en arbeidspsycholoog analyseren de situatie van werknemers met aanhoudende pijn. 
    • Zo krijgen ze een zicht op alle fysieke, mentale en sociale factoren die pijn veroorzaken of verergeren. En kunnen ze gerichte oplossingen aanbieden.
  3. Acties opzetten
    • Ga aan de slag met een mix van individuele en collectieve acties, zoals ergonomische aanpassingen aan de werkplek, opleidingen en psychosociale ondersteuning. 
    • Zo voorkom je lichamelijke klachten, houd je werknemers met aanhoudende pijn aan het werk of zorg je ervoor dat afwezige werknemers het werk sneller hervatten. 

Wil je meer weten over wat pijn precies is, welke impact het heeft op het werk en hoe je het multidisciplinair aanpakt? Herbekijk dan het webinar van 12 oktober 2023 over omgaan met pijn op het werk. Onze experts leggen het je haarfijn uit.

Herbekijk het webinar

Versterk je kennis over omgaan met pijn op het werk

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw onderneming. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond omgaan met pijn op het werk:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen