Terug Hoe pak je pesten op het werk efficiënt aan?
- Home
- Aanbod
- Gezonde werknemers
- Hoe pak je pesten op het werk efficiënt aan?
Hoe pak je pesten op het werk efficiënt aan?
Je werknemers beschermen tegen pesten op het werk? Dat doe je in de eerste plaats door een positieve, inclusieve werkplek te creëren. Een plek waar werknemers elkaar respecteren en vertrouwen. En waar ze perfect weten wat hen te doen staat als er toch pestgedrag voorkomt. IDEWE biedt gerichte opleidingen en helpt je bij het ontwikkelen van een efficiënt beleid rond respectvol gedrag op het werk.
Snel naar: Beleid uitwerken Opleiding volgen
Op deze pagina
- Wat is pesten op het werk?
- Wat is ongewenst grensoverschrijdend gedrag?
- Wat zijn de gevolgen van pesten op het werk?
- Hoe pak je pesten op het werk efficiënt aan?
- Hoe creër je verbinding op de werkvloer? 3 tips
- Hoe versterk je de weerbaarheid van je werknemers?
- Welke opleidingen dragen bij aan een respectvolle werkplek?
- Waar kun je terecht met vragen over pesten op het werk?
Wat is pesten op het werk?
Pesten op het werk verwijst op herhaaldelijk negatief gedrag van een of meerdere werknemers tegenover een collega. Dit gedrag kan bewust of onbewust zijn en raakt die collega fysiek, mentaal of emotioneel.
14,6 procent van de werknemers in België kreeg de voorbije zes maanden te maken met pesten op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van IDEWE (2024). Deze pesterijen komen het vaakst voor:
- intimidatie: ongewenste opmerkingen of handelingen die angst opwekken
- sabotage: iemand ongegrond bekritiseren of hinderen, bijvoorbeeld door te roddelen of door opzettelijk informatie achter te houden
- sociale uitsluiting: een collega niet uitnodigen voor een werkgerelateerde of sociale activiteit, zoals een teamlunch of een feestje
Wat is ongewenst grensoverschrijdend gedrag?
Pestgedrag is een vorm van ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk (OGGW). Net zoals agressie en ongewenst seksueel gedrag. De impact op het welzijn van je werknemers is groot.
Werk maken van een beleid rond ongewenst grensoverschrijdend gedrag? Lees meer.
Wat zijn de gevolgen van pesten op het werk?
Pestgedrag heeft een negatieve impact op de gezondheid van je werknemers:
- Hun motivatie en algemeen welbevinden nemen af.
- Ze ervaren fysieke klachten, zoals hoofdpijn en slaapproblemen.
- Hun stress- en angstniveau stijgt, samen met het risico op een burn-out of depressie.
Ook je organisatie lijdt onder pesterijen op de werkvloer:
- De werkkwaliteit en de productiviteit nemen af.
- Het ziekteverzuim en het personeelsverloop nemen toe.
- De sfeer en het imago van je organisatie krijgen een deuk.
Gedraagt een collega zich anders dan anders? Of nemen de prestaties af? Wees dan extra alert.
Onze experts werken samen met jou een beleid uit rond respectvol gedrag op het werk dat past bij je organisatie. Neem nu contact op.
Hoe pak je pesten op het werk efficiënt aan?
De basisvoorwaarde om pesten op het werk te voorkomen? Een respectvolle, inclusieve werkplek. Creëer een omgeving waar je werknemers zich veilig voelen en problemen durven te melden.
- Ontwikkel een efficiënt beleid rond respectvol gedrag op het werk. Een heldere visie is de eerste stap. Bepaal wat jij als werkgever belangrijk vindt en stel duidelijke richtlijnen en procedures op. Communiceer deze ook binnen je organisatie.
- Zorg voor bewustwording bij je leidinggevenden. Zij spelen een cruciale rol in het herkennen van signalen en ondersteunen van je werknemers.
- Sensibiliseer je werknemers. Organiseer bewustmakingscampagnes en download ons sensibiliseringsmateriaal via My IDEWE klantenzone. Laat je werknemers opleidingen volgen over respectvolle communicatie en diversiteit en inclusie.
- Maak pesten op het werk bespreekbaar. Moedig werknemers aan om pesterijen te melden en erover te praten. Merk je dat iemand grensoverschrijdend gedrag stelt? Spreek die persoon daar dan op aan. Vind je het zelf moeilijk om het gesprek aan te gaan? Dan kan je terecht bij een vertrouwenspersoon, een collega of leidinggevende of een preventieadviseur psychosociale aspecten (PAPS).
Hoe creëer je verbinding op de werkvloer? 3 tips
Verbindende communicatie zorgt voor een werkplek waarin mensen zich gehoord en begrepen voelen. Respect voor elkaars eigenheid, waarden en behoeften staat daarbij centraal. Dit betekent dat er open interactie is tussen collega’s en leidinggevenden, waarin je kunt benoemen wat je voelt en uitspreken wat je behoeften zijn. Het versterkt niet alleen het sociale klimaat binnen de organisatie, maar legt ook de basis voor een duurzame dienstverlening aan klanten.
3 tips voor meer verbinding op de werkvloer:
- Verlies niemand uit het oog. Kijk goed na of je iedereen hebt uitgenodigd voor de (digitale) teammeeting. En schenk voldoende aandacht aan werknemers die voor hun job weinig vaste overlegmomenten hebben.
- Begin je meetings niet meteen met de orde van de dag. Vooral digitale overlegmomenten zijn snel te taakgericht. Dat ontneemt werknemers de kans om te vertellen wat ze voelen.
- Organiseer persoonlijke check-ins en teamoverleg. Zeker als je organisatie hybride werkt. Geef daarbij zelf het goede voorbeeld, door expliciet je gevoelens en behoeften duidelijk te benoemen.
Wil je meteen aan de slag? Een klein en vriendelijk gebaar doet wonderen. Download onze gifs en geef het gemoed van je collega’s een boost.
Hoe versterk je de weerbaarheid van je werknemers?
Stress is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. Dat zegt het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk. Stressoren op het werk, zoals pesterijen, maken je werknemers vermoeid en kwetsbaar.
Met deze tools van IDEWE versterk je de weerbaarheid van je werknemers:
- StressBalancer - Deze e-learningtool helpt werknemers om hun stress in kaart te brengen en leert hen hoe ze er het best mee omgaan.
- Employee Assistance Program (EAP) – Het EAP-programma ondersteunt werknemers in hun mentaal, emotioneel en fysiek welzijn.
- 33-dagen-challenge – Een reeks van eenvoudige, gevarieerde oefeningen om de veerkracht van je werknemers een boost te geven.
- Voel je goed – Deze onlinetool helpt werknemers die zich niet goed voelen op het werk op weg met concrete acties.
Welke opleidingen dragen bij aan een respectvolle werkplek?
Met deze incompany-opleidingen helpen we je om pesten op het werk te bestrijden:
- Workshop respectvol en verbindend communiceren – Leer je werknemers alles over de basisprincipes van respectvolle en verbindende communicatie.
- Workshop diversiteit en inclusie – Ontdek wat inclusief werken precies inhoudt. Van kruispuntdenken over basisattitudes tot valkuilen.
- Opleidingen vertrouwenspersoon – Leidt een werknemer op tot vertrouwenspersoon, zodat slachtoffers van pesten op het werk altijd bij iemand terechtkunnen.
Waar kun je terecht met vragen over pesten op het werk?
Als werknemer kun je met al je vragen terecht bij het regionale IDEWE-kantoor bij jou in de buurt.
Ben je klant bij IDEWE en wil je graag een concrete situatie bespreken of beleid uitwerken op maat van jouw organisatie? Neem dan contact op met je preventieadviseur psychosociale aspecten. Je vindt de contactgegevens in je klantenzone.
Waarom kiezen voor IDEWE?
- Ervaren experts – Onze ervaren preventieadviseurs psychosociale aspecten garanderen de juiste ondersteuning.
- Dienstverlening op maat – We stemmen ons aanbod af op de behoeften van jouw organisatie.
- Discretie – Je bedrijfs- en persoonsgegevens – ook die van je werknemers – worden met de grootste zorg behandeld.
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen