Human Sentinel Surveillance Platform
KULeuven en IDEWE werken samen aan de ontwikkeling en implementatie van een Human Sentinel surveillance in arbeidsgeneeskunde.
Situering
In ons dagelijks leven worden we blootgesteld aan verschillende omgevingsfactoren zoals chemische stoffen, luchtvervuiling en geluidsoverlast. Die hebben een grote invloed op onze gezondheid. Ook op de werkplek spelen specifieke omgevingsrisico's een rol.
Doelstelling / toepassing
Het Human Sentinel Surveillance Platform (HSSP) heeft als hoofddoel om blootstellingsgerelateerde gezondheidsrisico's vroegtijdig op te sporen, uitgebreide gegevens te verzamelen en kennis uit te wisselen om gezondheidsproblemen te voorkomen en aan te pakken. Dit platform werd ontwikkeld door IDEWE en KU Leuven in het kader van het ‘Environmental Exposure Assessment Research Infrastructure (EIRENE RI)’ project, dat streeft naar het opzetten van een duurzame infrastructuur voor blootstellingsonderzoek in Europa .
Looptijd
januari 2023 – januari 2027
Doelgroep / populatie
Het HSSP past peilpraktijken toe binnen de arbeidsgeneeskunde door gegevens over zorgwekkende stoffen en gezondheidsuitkomsten op te volgen. Net zoals huisartsen via peilpraktijken een griepepidemie in kaart brengen, werkt het HSSP op dezelfde manier en dit via een netwerk van bedrijfsartsen en -verpleegkundigen. Zij volgen online training over de richtlijnen van de specifieke studie waaraan ze meewerken. De geanonimiseerde gegevens worden centraal geanalyseerd, resulterend in een databank die representatief is voor de Vlaamse werkende populatie.
Business value / meerwaarde voor onze klanten
Dit systeem van proactieve monitoring versterkt het toezicht op de werkplek en ondersteunt de invoering van preventieve maatregelen. Door dataverzamelingsprotocollen te standaardiseren en het netwerk van bedrijfsartsen en -verpleegkundigen uit te breiden, bevordert het platform data-gedreven besluitvorming en beleidsontwikkeling binnen de arbeidsgeneeskunde.
Verwachte resultaten / hypothese
De hypothese is dat het HSSP een duurzame onderzoeksinfrastructuur zal zijn die de voortgang van blootstellingsonderzoek in Europa bevordert. HSS wordt beschouwd als een haalbare methode voor het verkrijgen van gegevens van hoge kwaliteit over de blootstelling van werknemers en selectieve cohorten uit de algemene bevolking.
Opdrachtgevers / partners / samenwerking
Partners: KU Leuven, VITO, UAntwerpen, UGent
Gesubsidieerd door: Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO)
Team
Hilde De Raeve, Janne Goossens, Sofie Vandenbroeck
Updates
2025
De voorbereidingen voor een nieuwe studie op het platform werden opgestart. Het doel is om data van wearables te connecteren op het platform. Na een interne bevraging bij het opgebouwde netwerk van artsen en verpleegkundigen en stakeholders werd besloten om van start te gaan met het topic: ‘slaapkwaliteit en werkstress bij zorgpersoneel in shiften’.
2024
De eerste studie van HSSP, gestart bij IDEWE in september 2024, richt zich op het meten van tolueenblootstelling bij de werkende populatie. Tolueen is een kleurloze vloeistof die vaak wordt gebruikt als oplosmiddel in diverse industriële toepassingen, waaronder ontvetters, verf, vernis, anti-roestmiddelen, spuitlak en lijm. Tegelijkertijd staat het bekend om zijn potentiële gezondheidsrisico's. Veel professionele schilders, maar ook andere beroepsgroepen, krijgen dan ook een ‘tolueenrisico’ toegekend. Deze studie test het gebruik van het platform tijdens routinematige arbeidsgeneeskundige onderzoeken. Tijdens een medisch consult worden blootstellingsgegevens verzameld via biomonitoring in urine, en vult de werknemer een digitale vragenlijst in rond tolueenblootstelling. Het doel is om de effectiviteit van het platform te evalueren en inzicht te krijgen in de blootstelling aan tolueen op de werkplek op groepsniveau.XXX
2023
Het EIRENE Flanders project heeft financiering ontvangen via het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), waarin de ontwikkeling van het platform is opgenomen.
Linken
• https://www.humansentinel.net/nl
• https://player.vimeo.com/video/941263743?badge=0&autopause=0&player_id=0&app_id=58479