EPHOR
Situering
Het onderzoeksproject EPHOR richt zich op alle invloeden waaraan mensen tijdens hun werkende leven worden blootgesteld, zoals fysieke, chemische, sociale en organisatorische factoren. Deze blootstellingen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van niet-overdraagbare ziekten. Als onderdeel van het Europese Human Exposome Network (EHEN) werken 20 landen samen aan een toolbox.
Doelstelling en toepassing
Het doel van dit project is om duidelijke en bruikbare informatie te ontwikkelen over het gebruik van betaalbare luchtkwaliteitssensoren (LCS) voor het beheren van blootstelling op de werkvloer. Deze informatie maakt deel uit van het Exposome Project for Health and Occupational Research (EPHOR) en helpt professionals in arbeidsveiligheid en -gezondheid (OSH) met praktische tools om een gezonde werkomgeving te bevorderen.
Looptijd
februari 2022 - juni 2025
Doelgroep / populatie
De eindgebruikers van de toolbox zijn professionals op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk, zoals preventieadviseurs, arbeidshygiënisten en verpleegkundigen in de arbeidsgeneeskunde.
Verwachte resultaten en hypothese
De toolbox zal inzicht bieden in de toepasbaarheid van betaalbare luchtkwaliteitssensoren (LCS) voor het monitoren van blootstelling op de werkvloer. We verwachten dat deze sensoren een kostenefficiënte en toegankelijke manier bieden om luchtkwaliteit te meten, wat professionals in arbeidsveiligheid helpt bij het identificeren en verminderen van risico’s. De toolbox zal richtlijnen en praktische aanbevelingen bevatten om LCS effectief te implementeren en zo een gezondere werkomgeving te bevorderen.
Business value/meerwaarde voor onze klanten
Door het gebruik van betaalbare luchtkwaliteitssensoren (LCS) krijgen bedrijven een beter inzicht in de blootstelling aan schadelijke stoffen zoals wanneer er een piek is in blootstelling. Dit helpt hen om risico’s te beheersen en specifieke preventieve maatregelen te nemen.
Opdrachtgever/partners/samenwerking
Dit project wordt gefinancierd door het European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation program. Onze partners in dit project zijn: KU Leuven, TNO en IOM
Contactpersoon + Team
Janne Goossens, Sofie Vandenbroeck, Liesbeth Daenen, Whitney Van den Brande
Updates
2025
Begin 2025 wordt de volledige inhoud van de toolbox afgetoetst bij arbeidshygiënisten. Op die manier wordt de toolbox volledig afgestemd op hun specifieke noden en behoeften, met als doel de uiteindelijke bruikbaarheid en effectiviteit te optimaliseren
2024
Tijdens een volgende fase in het co-creatieproces (2024) werd tijdens focusgroepen met arbeidshygiënisten uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en België de opbouw van de toolbox besproken. De deelnemers gaven aan dat hoewel low-cost sensoren vaak betaalbaarder en toegankelijker zijn dan de duurdere modellen, hun nauwkeurigheid en geschiktheid voor het meten van bepaalde gevaarlijke stoffen beperkt is. Dit benadrukte de noodzaak om bij de keuze van de sensoren de beoogde functies en het doel van de metingen zorgvuldig af te wegen tegen de lage kost ervan. Daarnaast werden praktische hulpmiddelen voorgesteld, zoals sjablonen voor het opstellen van een businesscase en infografieken, om low-cost sensoren en hun toepassingen effectief te promoten binnen de gezondheids- en veiligheidssector.
De volgende fiches zijn momenteel in ontwikkeling om de toolbox te vullen:
- Waarom low-cost luchtsensoren gebruiken voor het beheren van beroepsmatige blootstellingen?
- Gebruik van low-cost luchtsensoren voor het beheer van beroepsmatige blootstellingen
- Hoe vergroot je de betrokkenheid van werknemers?
- Kwaliteitsborging en -controle
- Beheer en analyse van low-cost luchtsensorgegevens
Deze fiches bieden praktische handvatten om gebruikers op een verantwoorde en efficiënte manier te ondersteunen bij het inzetten van low-cost luchtsensoren voor blootstellingsbeheer op de werkplek.
2023
In 2023 volgde een noden- en behoefteanalyse in verschillende landen, afgesloten met een Europese survey. De resultaten benadrukten de behoefte aan begeleiding bij het gebruik van low-cost sensoren, vooral op het gebied van normen, validiteit, betrouwbaarheid, en samenwerking met KMO's. Tijdens de workshop ‘concept design’ in Leiden werden deze bevindingen geanalyseerd en vertaald naar de opbouw van de toolbox, met de nadruk op informatie en begeleiding.
2022
In 2022 startte IDEWE met focusgroepen.