Terug Wettelijk kader voor ergonomie en preventie van MSA

Wettelijk kader voor ergonomie en preventie van MSA

- Fysiek fit | Fysieke belastingen | Ergonomisch werken | Gezonde werkomgeving | Wetgeving

Expert Kristien Selis

Verantwoordelijke Discipline Ergonomie

Nieuw KB zet een belangrijke stap in de richting van meer ergonomische en gezondere werkomgeving

In een voortdurende inspanning om de werkomgeving veiliger en gezonder te maken, heeft de wetgever belangrijke wijzigingen aangebracht in boek VIII van de codex over het welzijn op het werk. De nieuwe wetgeving is van kracht sinds 25 mei 2024 en verplicht de werkgever om musculoskeletale aandoeningen (MSA) preventief en op een multidisciplinaire manier aan te pakken. Het belang van ergonomie in het ontwerp en bij inrichting van werkposten wordt benadrukt. 

Voordien hadden preventieadviseurs ergonomie een beperkt wettelijk kader om een beleid op te baseren. In tegenstelling tot andere welzijnsdomeinen werd hun bevoegdheid ook amper omschreven. “Daarentegen zijn de problemen die ontstaan door een gebrek aan aandacht voor ergonomie zeer ingrijpend”, zegt Kristien Selis, verantwoordelijke van de discipline ergonomie bij IDEWE. “MSA-klachten zijn een van de voornaamste oorzaken van langdurige afwezigheid op het werk.”

Kernaspecten van het nieuwe KB

Een van de kernaspecten van de nieuwe wetgeving is de nadruk op ergonomie bij het ontwerp, de inrichting en aanpassing van werkposten. Om MSA en andere gezondheidsproblemen te voorkomen, die door musculoskeletale risico’s op het werk worden veroorzaakt of verergerd, is een risicoanalyse de basis om preventiemaatregelen te nemen. Hierbij moeten ze aandacht besteden aan verschillende biomechanische risicofactoren. Het gaat dan bijvoorbeeld over herhaalde bewegingen, duur en frequentie, werkhoudingen, werkbewegingen en de kracht. Bovendien wordt van werkgevers verwacht dat zij minstens een keer per jaar de risicoanalyse actualiseren en de preventiemaatregelen evalueren. Ze moeten daarbij rekening houden met de input van de preventieadviseur, preventieadviseur-ergonoom, preventieadviseur-arbeidsarts en de werknemers.

Werknemers die op het werk worden blootgesteld aan musculoskeletale risico’s moeten ook de gepaste opleiding en informatie ontvangen, evenals passend gezondheidstoezicht.

Er zijn daarnaast definities toegevoegd aan de codex. Over bijvoorbeeld de ‘preventieadviseur-ergonoom’, ‘ergonomie op het werk’, ‘MSA’ en ‘musculoskeletale risico's’. Deze begrippen zijn van essentieel belang in het kader van de wijzigingen in de codex.

Een preventiebeleid

De wijzigingen in boek VIII van de codex over het welzijn op het werk markeren een belangrijke stap in de richting van een ergonomische en gezondere werkomgeving. Door de nadruk te leggen op ergonomie op het werk en preventie van MSA, worden werkgevers aangemoedigd om een preventiebeleid te voeren om MSA te voorkomen als onderdeel van het dynamisch risicobeheersingssysteem. 

Wat kan IDEWE voor je doen?

IDEWE staat klaar om organisaties te ondersteunen in hun streven naar een veiligere en gezondere werkomgeving. 

Lees de volledige tekst van het KB. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen