Developing Compassionate Workplaces in Europe
Verlies, mantelzorg, ernstige ziekte en rouw zijn integrale aspecten van het dagelijkse leven, maar blijven vaak taboeonderwerpen op de werkvloer. Het doel van het EU-CoWork project is om te onderzoeken hoe werkgevers en werknemers samen een ondersteunende werkomgeving creëren zodat collega’s in moeilijke tijden geholpen en gesteund worden.
Omdat werknemers een groot deel van hun tijd op het werk doorbrengen, is het cruciaal dat zij ook daar steun ervaren wanneer ze worden geconfronteerd met verlies, zorgverantwoordelijkheden, ernstige ziekte of rouw. Werkgevers, leidinggevenden en collega’s die begrip tonen en een luisterend oor bieden, betekenen veel voor iemands welzijn en veerkracht. Een gebrek daaraan veroorzaakt diepe emotionele wonden en heeft impact op het welzijn, ziekteverzuim en de creativiteit van werknemers.
Samen met een Europees consortium en 12 organisaties verspreid over de deelnemende landen, ontwikkelen IDEWE en de VUB interventies die werknemers op de werkvloer de juiste ondersteuning bieden. De impact ervan wordt nauwkeurig onderzocht. Door te co-creëren met de betrokken organisaties en hun medewerkers zorgen we ervoor dat de oplossingen perfect aansluiten bij hun specifieke noden en context.
Het onderzoeksproject startte in januari 2024 en loopt tot december 2028. Het is een internationaal onderzoek dat gelijktijdig loopt in Oostenrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland en België (Vlaanderen).
Doelstelling/toepassing
Het doel van dit onderzoeksproject is om praktische en op maat gemaakte interventies te ontwikkelen die bijdragen aan een ondersteunende werkomgeving, een werkomgeving waarin iedereen zich gesteund voelt bij uitdagingen zoals ernstige ziekte, mantelzorg, rouw of verlies.
Looptijd
januari 2024 – december 2028
Doelgroep/populatie
Het project richt zich op organisaties die hun medewerkers warme ondersteuning willen bieden bij uitdagingen zoals ernstige ziekte, mantelzorg, rouw of verlies.
Verwachte resultaten/hypotheses
Het creëren van een begripvolle en zorgzame omgeving waarin emotionele en praktische ondersteuning centraal staan, draagt bij aan een gezonde en veerkrachtige werkomgeving.
Business value/meerwaarde voor onze klanten
Investeren in een begripvolle en zorgzame werkomgeving biedt organisaties aanzienlijke voordelen: het heeft een positieve impact hebben op het welzijn, ziekteverzuim en de productiviteit en motivatie van werknemers.
Opdrachtgevers/partners/samenwerking
Dit project wordt financieel ondersteund door Europese Unie (Horizon Europe research and innovation programme, grant agreement No 101137223). Onze partners in dit project zijn : VUB (trekker - BE), , Athens University of Economics and Business (GR), Luleå University of Technology (SE), Karolinska Institutet (SE), University of Graz (AT), Sorgenetz (AT), University of Sheffield (UK), Health & Safety Executive (UK).
Contactpersoon + team
Ellen Delvaux, Berend Vanwonterghem, Sofie Vandenbroeck, Elke Velle, Lindsay Digneffe
Updates
2025
In 2025 voeren we een nulmeting uit om de huidige situatie in kaart te brengen en starten we met interventies die zijn afgestemd op de geïdentificeerde behoeften, in co-creatie met de werknemers van de deelnemende organisaties.
2024
In 2024 is ons project van start gegaan, waarbij we ons hebben gericht op de voorbereiding van interventies binnen organisaties. We hebben deelnemende organisaties gerekruteerd, onderzoeksprotocollen opgesteld en het proces uitgestippeld ter voorbereiding van de start van de interventies binnen organisaties.