Welzijn van kankerpatiënten op de werkvloer: de rol van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk
Probleemstelling / situering
Met dit project willen we preventieadviseurs en preventiedeskundigen van Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW’s) versterken in het begeleiden van werknemers met kanker vanaf de diagnose tot een duurzame re-integratie om het fysieke en psychosociaal welzijn van deze werknemers in elke fase te optimaliseren. Tot op heden zijn de initiatieven met betrekking tot werk en kanker vooral gefocust op het aanbieden van tools voor werkgevers en werknemers, waarbij de sleutelmomenten vaak zijn opgesteld vanuit het perspectief van de werkcontext en minder vanuit het perspectief van de beleving van werknemers met kanker. Bovendien ligt de focus bij deze initiatieven ook nog vaak op het medische.
In dit project willen we nagaan welke rol preventieadviseurs en preventiedeskundigen van EDPBW’s kunnen spelen in het begeleiden van werknemers vanaf de diagnose tot een duurzame re-integratie en dit vanuit een multidisciplinaire aanpak.
Doelstelling / toepassing
Dit project heeft als doelstelling om:
1. De bestaande initiatieven met betrekking tot kanker in de werksetting in kaart te brengen;
2. Het perspectief van de werknemer met kanker in relatie tot werk in kaart te brengen;
3. De noden en behoeften van preventieadviseurs en preventiedeskundigen van EDPBW’s te bevragen;
4. Een gebruikersgids op te stellen voor EDPBW’s met links naar de bestaande initiatieven een aanbevelingen voor nieuw op te richten initiatieven of tools.
Looptijd: Start- en einddatum project
Het project loopt van februari 2024 tot en met maart 2025.
Doelgroep / populatie
De doelgroep van dit project zijn preventieadviseurs en preventiedeskundigen van EDPBW’s.
Verwachte resultaten / hypotheses
Met dit project willen we een gebruiksvriendelijke gebruikersgids opstellen voor preventieadviseurs en preventiedeskundigen van EDPBW’s. Hierbij houden we rekening met het perspectief van de werknemers met kanker en de mijlpalen die deze ervaart, en komen we tegemoet aan de noden en behoeften van preventieadviseurs en preventiedeskundigen van EDPBW’s die bevraagd werden in de loop van het project.
Business value/ meerwaarde voor onze klanten
Door preventieadviseurs en preventiedeskundigen te versterken met specifieke kennis en tools rond kanker op de werkvloer, kan een meer inclusieve en ondersteunende werkomgeving gerealiseerd worden bij onze klanten.
Opdrachtgevers / partners / samenwerking
Dit project wordt financieel ondersteund door Kom Op Tegen Kanker en werd gegund binnen de oproep Aanvullende WelzijnsInitiatieven.
Contactpersoon + team
Het project wordt vanuit KIR getrokken door Lauren Blockmans en Ellen Delvaux. Zij zullen in de loop van het project in co-creatie gaan met verschillende preventieadviseurs en preventiedeskundigen binnen en buiten IDEWE.
Updates
2025
In 2025 werkten we de gebruikersgids inhoudelijk uit. Momenteel wordt deze ter validatie voorgelegd aan preventieadviseurs en andere experten ter zake. Na het verwerken van de feedback wordt de gids nog opgemaakt en tot slot breed verspreid.
2024
In 2024 rondden we onze onderzoeksfase af, die bestond uit een literatuurstudie, interviews bij werknemers met kanker en een nodenbevraging bij preventieadviseurs. Daarnaast gingen we in co-creatie met diezelfde preventieadviseurs aan de slag om de inhoud en de vorm van de gebruikersgids te bepalen.