Basisopleiding BA4 – Elektriciteit en veiligheid voor niet-technici

Inhoud

Jouw niet-technische werknemers (zoals bedienden of poetsmedewerkers) kunnen elektrische gevaren vaak onvoldoende inschatten. Werken ze in de buurt van elektrische installaties? Dan nemen ze misschien onnodige risico’s.  

Schrijf je werknemers in voor deze opleiding BA4. Zo leren ze de basisregels om veilig aan elektriciteit te werken en voorkomen ze arbeidsongevallen. 

Vermijd ongevallen met elektrische installaties 

De deelnemers maken kennis met de algemene principes rond veiligheid en elektriciteit. Deze thema’s komen aan bod: 

  • eigenschappen van elektriciteit en mogelijke risico’s
  • opbouw van een elektrische installatie
  • beveiligingsmethodes
  • elektrisch verdeelbord
  • functie van een BA4- en BA5-attest
  • EHBO bij elektriciteitsongevallen

Die kennis helpt hen om in te schatten hoe veilig het is om in de buurt van een elektrische installatie te werken. En om in te grijpen als er toch gevaar ontstaat.  

BA4-attest voor iedereen die in de buurt van elektriciteit werkt 

Je onderneming is verplicht om voor elke elektrische installatie een risicoanalyse op te stellen. Daarin beschrijf je niet alleen de mogelijke gevaren. Je somt ook de taken op die je werknemers aan de installaties mogen uitvoeren.  

Niet iedere werknemer is daartoe gemachtigd. Ze moeten een BA4- of een BA5-attest hebben. Volgen ze deze opleiding? En slagen ze voor het examen? Dan krijgen ze alvast een opleidingsattest. Daarna kan de werkgever een wettelijk verplicht BA4-attest uitreiken.  

Met deze opleiding voldoe je ook aan de wettelijke verplichting om betrokken werknemers op te leiden in de risico’s van elektriciteit (Codex welzijn op het werk, boek III, titel 2). Je voorziet best ook een aanvullende opleiding, op maat van het specifieke takenpakket.

Wat is het verschil tussen BA4 en BA5? 

De BA4-opleiding is er op gericht personen zelf voldoende inzicht te geven in de elektrische risico’s voor hun werkzaamheden zoals bv. schilder- of schoonmaakwerken in de buurt van elektrische installaties, lampen vervangen, herinschakelen van automaten/differentieelschakelaars... Hij/zij mag ook werken uitvoeren onder toezicht van een vakbekwaam collega met een BA5-attest.  

De BA5-opleiding is voor vakbekwame werknemers die zelf de gevaren inschatten en beslissingen nemen om elektrische risico’s te beperken.  

De opleiding duurt een halve dag. Aan het einde volgt een schriftelijke test. Slagen de deelnemers? Dan ontvangen ze een opleidingsattest.  

Praktisch

Opleidingstype
Open
Doelgroep
(Winkel)bedienden, poetsmedewerkers en ander niet-technisch personeel leren hoe ze veilig te werk gaan.
Duur
1 halve dag
Locatie
(Start)data
Wanneer & waar?
woensdag 22 januari 2025
9u00 - 12u30
Klassikaal, Voka Mechelen
Prijs
€ 157,00 (vrijgesteld van BTW)
Beschikbare plaatsen
9
Subsidie
KMO-portefeuille (beroepsspecifieke competenties) - Volta
Attest
Attest van deelname