Alcohol, medicatie en drugs op de werkvloer: opleiding voor werknemers
Inhoud
Een glaasje te veel op tijdens de middaglunch. Of nog een extra pijnstiller slikken tegen die hardnekkige hoofdpijn. Waar ligt de grens tussen normaal en overmatig gebruik?
Alcohol, medicatie en drugs op de werkvloer leiden tot gevaarlijke situaties, werkverzuim en frustraties binnen het team. Daarom is het belangrijk dat uw werknemers meer inzicht krijgen over hun eigen gebruik en – indien nodig – hun collega’s durven aan te spreken over hun problematisch middelengebruik.
Overmatig middelengebruik (h)erkennen
Een belangrijke stap in sensibilisering is het probleem (h)erkennen. Daarom bespreken de deelnemers volgende onderwerpen:
- Wat is overmatig gebruik? En welk effect heeft dat op de productiviteit?
- Wat zijn de signalen van problematisch middelengebruik?
- Hoe bied ik hulp aan en draag ik mijn steentje bij tot preventie?
Uiteraard komen ook de risico’s aan bod bij onder andere dronkenschap op het werk. Ook de invloed op de gezondheid en het privéleven van uw werknemers wordt aangestipt.
Collega’s aanspreken over middelengebruik
Vermoeden uw werknemers dat een van hun collega’s met een probleem kampt? Dan kaarten ze dat best zo snel mogelijk aan. Zeker als de betrokken collega regelmatig machines of voertuigen bestuurt, want dat kan tot erg gevaarlijke situaties leiden. Daarom leren de deelnemers hoe ze hun collega op een constructieve manier aanspreken op zijn of haar gedrag.
Protocol alcohol, medicatie en drugs op het werk
Als uw organisatie een AMD-beleid fase 2 (alcohol-, medicatie en drugsbeleid) heeft uitgewerkt, dan past deze opleiding perfect binnen het kader van de sensibilisering van uw werknemers. Met een welomschreven protocol biedt u uw werknemers een duidelijk kader. En zo vermijdt u misverstanden over en inbreuken op de regels over alcohol-, medicatie- en druggebruik.
‘Alcohol, medicatie en drugs op de werkvloer’ is een incompany-opleiding en duurt twee uur. De docent zorgt voor een interactieve cursus waarbij de deelnemers eigen cases aanbrengen en bespreken.
In een veilige en gezonde werkomgeving horen misbruik van drank, drugs en medicatie niet thuis. Maak praten over een verslaving gemakkelijker en schrijf uw werknemers in voor deze opleiding.