Faresa, IDEWE, Cegeka en KU Leuven lanceren innovatief onderzoeksproject om burn-out en depressie te voorkomen

Burn-out en depressie voorkomen, de druk op professionele hulpverleners verlichten en wachtlijsten verkorten: dat is het doel van D-Stress, een nieuw 2-jarig onderzoeksproject van Faresa, IDEWE, Cegeka en KU Leuven (Mind Body Research en Human-Computer Interaction).

D-STRESS brengt koplopers uit de gezondheidszorg en technologie samen om onderzoek te doen naar een digitale gesprekspartner. Die kan de bestaande screening en begeleiding voor chronische stress door professionele hulpverleners verrijken tot een gemengde vorm van coaching. Die vorm is erop gericht om mensen beter te leren omgaan met chronische stress en wordt op maat gemaakt op basis van informatie die de gebruiker deelt via vragenlijsten en een slimme armband. 

De meerwaarde van de digitale gesprekspartner ligt in het vroegtijdig signaleren van een mogelijke verergering van chronische stressklachten in een burn-out of depressie. We kijken daarbij vooral naar de manier waarop mensen herstellen na confrontatie met een stressvolle situatie. De initiatiefnemers willen met dit onderzoek ook tegengas geven aan de onbedachtzaamheid waarmee onveilige chatbots vandaag een kwetsbaar publiek bereiken.

De ambitie om burn-out en depressie vroeg in de kiem te smoren, is maatschappelijk relevant. Van het half miljoen mensen in invaliditeit in België heeft 1/5 een burn-out of depressie, goed voor prijskaartjes van €478 miljoen en €1,2 miljard per jaar. Tijdens de eerste 3 maanden in arbeidsongeschiktheid heeft begeleiding van werknemers de meeste slaagkans voor re-integratie. Jammer genoeg schiet juist in deze periode de geestelijke gezondheidszorg tekort door wachtlijsten of te weinig gespecialiseerde zorg. 

De integratie van technologie –die voldoet aan strenge normen inzake veiligheid en regelgeving – in bestaande systemen is de oplossing. De klemtoon van het D-Stress project ligt op hoe de digitale gesprekspartner een efficiëntere vinger aan de pols helpt houden terwijl de professionele hulpverlener aan de knoppen blijft zitten om beslissingen te nemen. Dit laatste is enkel mogelijk als de digitale gesprekspartner ook uitgelegd krijgt waarop bepaalde conclusies gebaseerd zijn via een gebruiksvriendelijk communicatiesysteem.
Het consortium krijgt voor dit project 2 miljoen euro steun van VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen), via MEDVIA (de innovatiecluster voor betere gezondheid).

Prof Dr Nele Jacobs, Founder en CEO Faresa: 

Faresa pioniert in mentale gezondheidstechnologie door 15 jaar ervaring in de mentale zorg voor individuen en werknemers. We hebben nu al onze smartphone app Soulseed voor de preventie van depressie en kijken ernaar uit de toevoeging van de digitale gesprekspartner uit D-Stress. Het doel van onze technologie is om zorgprofessionals en individuen te ondersteunen, in de reguliere zorg of Employee Assistance Programs. Bedrijven, overheden, mutualiteiten en verzekeringsmakelaars zijn voorbeeldstakeholders of betalers hebben baat bij dit onderzoek.

Ook bij IDEWE ziet men potentieel in dit initiatief. Liesbeth Daenen, Teamlead Innovation projects bij IDEWE, voegt toe:

“Wij zijn trots om deel uit te maken van dit innovatieve project. D-STRESS zal een belangrijk handvat bieden om stressgerelateerde klachten vroegtijdig aan te pakken en mentale veerkracht te versterken. We benadrukken dat deze technologie een waardevolle aanvulling is op – en geen vervanging voor – professionele zorg door gekwalificeerde (arbeids)psychologen. We zien binnen IDEWE concrete mogelijkheden om deze oplossing te implementeren in het welzijnsbeleid bij onze klanten, zodat zowel werkgevers als werknemers beter ondersteund worden in hun mentale gezondheid.” 


Voor meer informatie of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met nele.jacobs@faresa.be of +32494197055