Suïcidepreventie op de werkvloer: deskundigheidsbevordering van sleutelpersonen binnen organisaties om signalen te herkennen en acties te ondernemen

 

Probleemstelling / situering

België heeft één van de hoogste suïcidecijfers in Europa. De Vlaamse Overheid hecht al verschillende decennia veel belang aan suïcidepreventie. Zo werd in 2006 het eerste Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (VAS I) uitgewerkt. Ondertussen zijn we aan het derde VAS toe. De doelstelling van deze actieplannen is om het aantal zelfdodingen in Vlaanderen terug te dringen. Sinds 2000, toen er nog geen formeel suïcidepreventiebeleid was opgezet, is een daling van 29% in het aantal zelfdodingen op te merken. Toch zijn er in Vlaanderen nog steeds 3 zelfdodingen per dag en zijn er bepaalde leeftijdsgroepen waar geen of een minder gunstige evolutie is vastgesteld. De verdere ontwikkeling en implementatie van een duurzaam suïcidepreventiebeleid is en blijft dus erg belangrijk en noodzakelijk.
De beroepsactieve bevolking spendeert per definitie een groot stuk van de tijd op de werkvloer. Als vertrouwenspersonen of andere sleutelpersonen op de werkvloer een goed onderbouwd suïcidepreventieplan kunnen volgen, dan kan dat een grote stap vooruit betekenen. En inderdaad, bij de evaluatie van VAS II in 2020 werd de nood voor meer aandacht en methodieken binnen de werksetting gesignaleerd. Binnen het nieuwe VAS III, dat in 2023 werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement, werden zes strategische krijtlijnen uitgezet met als overkoepelende gezondheidsdoelstelling de sterfte door zelfdoding tegen 2030 verder te verminderen met 10% ten opzichte van 2020. Één van de strategieën om daar naartoe te werken is de deskundigheidsbevordering van professionelen en sleutelfiguren in verschillende settings, waaronder de setting werk.

Doelstelling / toepassing

In dit project willen we een toolbox ontwikkelen om de deskundigheid van sleutelpersonen in organisaties te bevorderen, zodat ze sneller signalen kunnen detecteren en zich vaardiger voelen om acties te ondernemen. Voor dit project zullen we gebruik maken van de human design thinking methodiek, waarbij zowel de einddoelgroep (werknemers met suïcidale gedachten), eindgebruikers (sleutelpersonen in organisaties) als experten ter zake betrokken worden. 

Looptijd: Start- en einddatum project

Het project loopt vanaf september 2023 tot en met augustus 2025.

Doelgroep / populatie

De doelgroep van dit project zijn sleutelpersonen binnen organisaties. Onder sleutelpersonen verstaan we vertrouwenspersonen, preventieadviseurs (psychosociale aspecten, arbeidsartsen) en preventiedeskundigen verpleegkundigen, HR-experten en leidinggevenden. 

Verwachte resultaten / hypotheses

Door in co-creatie te gaan met de verschillende belanghebbenden verhogen we de kans dat de ontwikkelde toolbox effectief inspeelt op de noden en behoeften, breed gedragen wordt en ook duurzaam geïmplementeerd kan worden in organisaties. Zo zal suïcidepreventie hopelijk ook zijn weg vinden tot op de werkvloer en bijdragen aan een veilige context om suïcide(gedachten) bespreekbaar te maken en het aantal zelfdodingen te reduceren.

Opdrachtgevers / partners / samenwerking

Partner: Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP)
Opdrachtgever (sponsor): Vlaamse Overheid, Departement Zorg en Departement Werk en Sociale Economie 

Contactpersoon + team

Het project wordt vanuit KIR getrokken door Lauren Blockmans en Ellen Delvaux. Het team bestaat verder uit Sofie Vandenbroeck, Sofie Balduyck en Elke Velle.