Terug Hou uw ergonomiebeleid levendig en actueel

Hou uw ergonomiebeleid levendig en actueel

- Ergonomisch werken | Opleidingen

Expert Tineke Lauwers

Preventieadviseur ergonomie

Ergocoaches en Ergomentoren maken het werk letterlijk minder zwaar

Musculoskeletale aandoeningen bemoeilijken het werk van heel wat zorgverleners, terwijl ergonomie bij toenemende werkdruk vaak het eerste slachtoffer is. Ergocoaches en -mentoren verhinderen dat dit gebeurt. “Ze voeden niet alleen het ergonomiebeleid van de organisatie maar maken, met concreet advies en tips, het werk ook letterlijk minder zwaar voor hun collega’s.”

opleiding

Dag na dag zorgvragers verplaatsen, zonder hulpmiddelen of op een niet ergonomische manier leidt vroeg of laat tot problemen. “Nochtans zie je nog veel zorgverleners zorgvragers onder de oksel nemen om hen hogerop te verplaatsen”, zegt preventieadviseur Tineke Lauwers van IDEWE. “Dat is fysiek zwaar voor de zorgverlener zelf en het is niet aangenaam voor de zorgvrager. De reden is vaak nog een gebrek aan kennis en vaardigheden om het minder belastend te doen maar ook omdat ze van oordeel zijn dat een tillift of een glijzeil halen tijdverlies is. Het tegendeel is echter waar, op termijn zijn het hulpmiddelen waarmee je tijd wint.”

“Een opleiding ergonomie blijft daardoor vaak theoretische kennis in plaats van een gekende vaardigheid en dat is dubbel jammer. We zien dat veranderen in organisaties waar mensen zich op de werkvloer speciaal engageren om ergonomie onder de aandacht te brengen en levendig te houden. Om die mensen te ondersteunen hebben we onderstaand opleidingsaanbod.”

Ergomentor en ergocoach

ergomentor

Ergomentoren zijn zorgverleners die een opleiding van drie dagen hebben gevolgd om concreet bruikbaar advies te kunnen geven aan hun collega’s op de werkvloer. De nadruk ligt hier vooral op verplaatsingsvaardigheden. Ergocoaches hebben een vijfdaagse opleiding achter de rug, met de intentie ook op het beleid te wegen.”

“Mensen kiezen er in de eerste plaats voor de opleiding te volgen omdat ze vanuit hun eigen dagelijkse praktijk het belang van ergonomie inzien. Vaak worden ze door de directie van hun organisatie ook gestimuleerd omdat ze een belangrijke schakel kunnen zijn in het ergonomiebeleid. In andere zorginstellingen is het ergonomiebeleid nog onbestaande of moet het verder uitgewerkt worden en zijn de ergocoaches een drijvende kracht om stappen vooruit te kunnen zetten.” 

Terugkomdagen

Een niet onbelangrijke opdracht van de ergomentoren en -coaches is om de aandacht voor ergonomie niet te laten verslappen. “Dat is niet altijd even evident”, zegt Tineke Lauwers. “De werkdruk zorgt ervoor dat het belang van ergonomie al eens vergeten wordt. Daarom laten we onze cursisten ook niet los. Jaarlijks organiseren we terugkomdagen waarop ervaringen en best practices worden gedeeld.”

Geïnteresseerd? Schrijf nu in

Schrijf in voor onze open driedaagse opleiding Ergomentor, vanaf 2 maart in Wilrijk.
Schrijf in voor onze open driedaagse opleiding Ergomentor, vanaf 14 september in Leuven.

Schrijf in voor onze open vijfdaagse opleiding Ergocoach, vanaf 2 maart in Wilrijk.
Schrijf in voor onze open vijfdaagse opleiding Ergocoach, vanaf 14 september in Leuven.

Organisaties kunnen ook incompany opleidingen organiseren. Hier vindt u meer informatie. 

Lees ook:

ErgoTool - Ergonomisch werken in de zorg

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen