Terug Is je organisatie klaar voor technologische toepassingen en AI-ondersteuning?
Is je organisatie klaar voor technologische toepassingen en AI-ondersteuning?
Expert Floris Van Gramberen
Preventieadviseur arbeidsveiligheid
IDEWE ondersteunt de implementatie en focust op de welzijnsimpact
De integratie van technologische hulpmiddelen en kunstmatige intelligentie kan de zorgsector helpen om een reeks uitdagingen te overwinnen. “Het veranderingsproces dat daarmee samen gaat moet wel goed voorbereid worden om ervoor te zorgen dat er op het welzijn van de gebruikers niet ingeboet wordt”, zegt Floris Van Gramberen, preventieadviseur arbeidsveiligheid bij IDEWE. “Tegelijk ook om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de zorg gegarandeerd blijft.”
De stijgende zorgvraag, personeelsverloop, personeelstekorten en de fysieke en mentale lasten die daarmee gepaard gaan, zijn uitdagingen die de zorgsector aanzet om creatieve oplossingen te zoeken. Onder meer de integratie van AI en geavanceerde technologie kan helpen om de taken te verlichten en de efficiëntie en productiviteit te verhogen. Het kan bijvoorbeeld gaan over exoskeletten of robotica die ingeschakeld worden om bedlegerige patiënten te verplaatsen, wearables en slimme camera’s om de gezondheidsparameters vanop afstand te controleren of kunstmatige intelligentie die de administratieve last volledig of gedeeltelijk wegneemt.
Potentiële voordelen ... en nadelen
“Een recente literatuurstudie van het European Agency for Safety and Health at Work, waar ook onze algemeen directeur Lode Godderis aan meewerkte, onderzocht de stand van zaken en de goede praktijken die deze vernieuwingen met zich meebrengen”, aldus Floris. “Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat de automatisering de vermoeidheid en het risico op muscoskeletale aandoeningen bij de zorgverstrekkers kan verlagen of hun werkdruk kan doen afnemen. Een toegenomen welzijn van de zorgverstrekker kan ook positieve effecten hebben voor de patiënt.”
De nieuwe situatie kan weliswaar ook negatieve gevolgen hebben. Dat risico bestaat bijvoorbeeld als de technologie nog niet matuur genoeg is, te snel wordt geïntroduceerd, slecht aangepast is aan de specifieke situatie of als de doelgroep onvoldoende is opgeleid. “Het voordeel wordt dan snel een nadeel. Vandaar dat de introductie van dergelijke hulpmiddelen goed moet voorbereid worden en van bij het ontwerp moet gebeuren in samenspraak met de mensen die ze zullen moeten gebruiken.”
Hoe kan IDEWE je helpen?
“We kunnen nagaan of organisaties klaar zijn om nieuwe technologie te introduceren en hen ondersteunen in het beoordelen van de welzijnsimpact. We onderzoeken wat er nodig is om alle belanghebbenden te betrekken bij de verandering en richten ons tijdens de implementatie vooral op het welzijn van de gebruikers.”
Wil je er meer over weten? Contacteer onze experts via je regionaal IDEWE-kantoor.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen