Terug Klantgetuigenis gemeente Zemst
"Gezond werken? Dat is zitten, staan en bewegen"
Luc Breugelmans
Interne preventieadviseur
Klantgetuigenis gemeente Zemst
Neemt u een blik achter de schermen in het gemeentehuis van Zemst? Dan ziet u hoe de beeldschermwerkers er werken aan zit-statafels. Sommige zittend, andere staand. Ze wisselen ook regelmatig tussen de twee. “Zo werken onze werknemers minder lang in dezelfde houding en kampen ze minder snel met nek- of rugklachten”, vertelt Luc Breugelmans, teamcoördinator aankoop en interne preventieadviseur bij de gemeente.
Hoe je zo’n tafel instelt en wat gezonde werkhoudingen zijn? Dat leerden de werknemers ter plaatse van IDEWE-ergonoom Claire Baukens. “We gingen aan de slag met kleine groepjes”, zegt Claire. “Aan het eind van de workshop had iedereen een ideale ergonomische werkplek op maat.”
Verbouwingen zetten verandering in gang
Toen het gemeentehuis van Zemst werd verbouwd, was de tijd rijp om ook het verouderde kantoormeubilair te vervangen. Luc: “We kochten zit-statafels voor al onze beeldschermwerkers. Die investering viel eigenlijk best mee, want de afgelopen jaren zijn elektrisch verstelbare hoog-laagtafels betaalbaar geworden.”
“Toch zie je zelden dat ondernemingen zit-statafels voorzien voor al hun werknemers”, weet Claire. Ze adviseerde de gemeente over de aankoop. Even later kreeg ze de vraag om aan iedereen een workshop te geven over het slimme meubilair. “Dat was knap van Luc en zijn team. Ze zagen in dat gezond werken een combinatie is van ergonomisch meubilair, voldoende afwisseling en de juiste werkhouding.”
Werken aan zit-statafels voor beginners
Voor de workshops over het nieuwe kantoormeubilair gingen de gemeente en Groep IDEWE niet over een nacht ijs. “We hebben het traject samen met Claire uitgestippeld, om zeker geen stappen over te slaan”, zegt Luc.
Claire ging aan de slag met kleine groepjes, bij de bureaus zelf. Ze toonde hoe je je eigen werkplek instelt volgens de ergonomische richtlijnen: werkblad op ellebooghoogte, bovenkant scherm op ooghoogte, stoel dynamisch ingesteld met voldoende weerstand van de rugleuning. Ze vertelde ook wat een optimale zithouding is en hoe je zitten, staan en bewegen afwisselt. Claire: “Mensen maken weleens de vergissing om lang staand te werken. Maar ook dat is belastend.” Aan het eind ging ze bij iedereen langs voor enkele laatste aanpassingen.
In Zemst is elke oktober ‘Welzijnsmaand’
“Elkaar motiveren is cruciaal. Zo kreeg elk eiland een coach die anderen aanmoedigt om eens van werkhouding te verandering”, zegt Luc Breugelmans. “Ook ‘Oktober Welzijnsmaand’ past in die filosofie. We organiseren dan workshops en opleidingen, infosessies en sportactiviteiten. En iedereen krijgt een exemplaar van onze Preventiekrant.” (zie afbeelding) Volgens arbeidsarts Els Adams getuigen die initiatieven van een grote zorg voor ieders welzijn: “De gemeente doet meer dan wat wettelijk verplicht is.”
Meer bewegen, minder stilzitten
Bij lokale overheden kampen 12,6% van de mannen en 13,3% van de vrouwen met aandoeningen van het bewegingsapparaat – denk aan spieren en gewrichten. Beeldschermwerkers lopen vooral risico op klachten aan de rug, de nek, de polsen en de ogen. “Naar schatting had meer dan 10% van onze kantoorwerknemers zulke klachten”, vertelt Luc. “Die waren vooral te wijten aan langdurig stilzitten, te weinig bewegen en foute werkhoudingen. Daarom werken we al sinds 2016 aan ergonomie, onder meer met de tips van www.wisselwerken.be. Met de zit-statafels gaan we nog een stapje verder.”
Wisselwerken wérkt
Wist u dat 40% van alle beeldschermwerkers regelmatig last heeft van nekklachten? Wisselwerken wérkt: na een halfuurtje zitten, staan uw werknemers even recht om wat te bewegen. Moedig hen aan om wandelmeetings te houden of om staand te telefoneren. En waak erover dat ieders werkplek ergonomisch is ingesteld. Onze OptiDesk-tool is uw gids: www.myoptidesk.be.
Inspanningen beloond
“Ik zie vandaag altijd wel enkele werknemers staand werken”, vertelt Luc. “Dat bewijst dat wisselwerken is ingeburgerd. Soms let ik ook op de zithoudingen. En die zien er meestal goed uit. Ik ben blij dat onze inspanningen worden beloond.”
Net als Groep IDEWE ziet de gemeente Zemst alle welzijnsdomeinen als een geïntegreerd geheel. Zo verwacht Luc ook een positieve invloed op het mentale welzijn: “Verbeterde ergonomie en minder fysieke klachten leiden automatisch tot meer werkgeluk. We werken rond al die domeinen nauw samen met de bedrijfsarts, de ergonoom en de preventieadviseur psychosociale aspecten van Groep IDEWE. Heel open en constructief. Zij zijn meer dan dienstverleners van buitenaf. Het voelt alsof ze deel zijn van onze organisatie.”
Hebt u nog geen risicoanalyse ergonomie?
Neem contact op met uw lokale IDEWE-kantoor.