Terug Opleidingen zijn een belangrijke schakel in duurzame tewerkstelling

Opleidingen zijn een belangrijke schakel in duurzame tewerkstelling

- Zorg | Digitale tools | Opleidingen

Expert Bianca Kints

Segmentmanager Zorg

Onderzoek brengt de opleidingsnoden in ziekenhuizen in kaart

De studiedienst van FeBi vzw onderzocht wat de opleidingsbehoeften zijn van zowel werknemers als werkgevers in de ziekenhuissector, met het oog op een duurzame, kwaliteitsvolle tewerkstelling. “Ook al is de diversiteit aan organisaties en specialismen in de sector zeer uiteenlopend, valt het op dat de opleidingsnoden omtrent het opbouwen en bewaren van veerkracht en het bestrijden van stress en burn-out steeds terugkomen.”

Het onderzoek werd in heel het land gevoerd bij zowel werkgevers als verpleegkundigen, administratief personeel, logistiek personeel, laboranten, keukenpersoneel van zowel algemene als psychiatrische ziekenhuizen. Het komt er op een ogenblik dat alle directies grote aanwervingsproblemen ondervinden. 

Dienstverlening en erkenning

“Opleidingen zijn op zich een belangrijk middel om ervoor te zorgen dat werknemers tijdens hun loopbaan aan zichzelf en aan hun competenties kunnen blijven schaven”, zegt Bianca Kints, segmentmanager Zorg van IDEWE. “Een opleidingspakket aanbieden is voor de werkgever bijgevolg niet alleen een manier om de dienstverlening van de organisatie te garanderen. Het is tegelijk ook een belangrijk instrument om ervoor te zorgen dat werknemers zich erkend voelen en tevreden aan het werk blijven.”

Nood aan opleidingen die veerkracht boosten

opleiding ergo

Het onderzoek van FeBi toont bovendien aan dat er nog een bijkomende reden bestaat om te blijven investeren in opleidingen. “We zien bij zowel werknemers als werkgevers een consensus over de prioriteiten. Zelfzorg en het omgaan met stress en gevoelens van burn-out staan hoog op het verlanglijstje. Verder blijkt er een grote behoefte aan ondersteuning inzake onder meer ergonomie, organisatieveranderingen, het uitbouwen van een verbonden en goed werkend team, mensgericht leiderschap en het omgaan met agressie. Stuk voor stuk thema’s die ervoor kunnen zorgen dat mensen veerkrachtig aan het werk kunnen blijven. Het zijn bovendien extra troeven om nieuwe werknemers aan te trekken.”

Niet alleen in de ziekenhuissector

Het meest recente onderzoek van FeBi liet enkel werknemers en werkgevers van de ziekenhuissector aan het woord maar in de praktijk blijkt dat de opleidingsbehoefte vergelijkbaar is voor heel de zorg, zegt Bianca Kints. “Als externe dienst komen we over de vloer in alle sectoren van de zorg. Overal verloopt de instroom van mensen moeizaam, blijft de werkdruk hoog en zien we dezelfde vraag naar ondersteuning.”

IDEWE-aanbod speelt in op de noden

training

Heel wat van de opleidingsnoden die in het onderzoek aan de oppervlakte komen, zitten in het aanbod van IDEWE.

Agressiepreventie

Veerkracht en burn-out

Organisatie en communicatie 

Ergonomie

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen