Terug Ziekteverzuim efficiënt aanpakken
- Home
- Aanbod
- Gezonde werknemers
- Ziekteverzuim efficiënt aanpakken
Ziekteverzuim efficiënt aanpakken
Alsmaar meer werknemers blijven langdurig thuis door ziekte. Concreet: in 2017 kwamen er elk kwartaal 3.000 nieuwe langdurig zieken bij, goed voor een totaal van 372.000 voor dat jaar. Kostenplaatje van dat alles? Gemiddeld 6,6 miljard euro.
Het kortverzuim bleef stabiel in 2017, en het middellange steeg minder sterk dan het langdurig ziekteverzuim.
De oorzaken van het stijgende ziekteverzuim liggen op verschillende terreinen. Onze beroepsbevolking wordt ouder en kwetsbaarder voor werkbelasting en locomotorische klachten. Maar ook de organisatie van onze jobs ondergaat grondige veranderingen en vraagt meer flexibiliteit. Dat heeft zijn weerslag: het aantal fysieke en mentale aandoeningen (bijvoorbeeld stress en burn-out) neemt toe.
De overheid greep in 2016 in, door een degelijk re-integratiebeleid te verplichten. Maar welke maatregelen neem je zelf? En hoe vermijd je dat werknemers langdurig uitvallen?
Contacteer ons
Ziekteverzuim efficiënt aanpakken in vijf stappen
Ziekteverzuim duurzaam aanpakken start met een doordacht verzuimbeleid.
- Duidelijke visie uitbouwen. Leg in overleg met je werknemers vast wat je visie op verzuim is, en hoe je ermee omgaat. Wat zijn de doelstellingen en motieven, waarden en accenten van je beleid?
Met je heldere communicatie toon je dat je verzuim ernstig neemt en je aanpak inbedt in een doordacht geheel van maatregelen.
- Procedures en richtlijnen van je ziekteprotocol uittekenen. Welke eenduidige procedures stel je op voor ziektemeldingen, contact tijdens ziekte en werkhervatting?
- Registreren en analyseren. Verzamel en registreer kwalitatieve en kwantitatieve gegevens over verzuim. Analyseer de trends en patronen, en stem je beleid erop af. Bepaal bijvoorbeeld je streefcijfer voor de toekomst, en koppel er gerichte hulpmiddelen aan. Registreer je afwezigheden en acties daarna geregeld en stuur bij waar nodig.
- Sensibiliseren en opleiden. Verbeter met ondersteuningstrajecten en opleidingen het welzijn van je werknemer op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak.
Sta ook je leidinggevenden goed bij: zij informeren, treden preventief op, en spelen een grote rol bij de terugkeer van uw langdurig afwezige werknemer. Leid hen daarom op in gespreksvoering voor, tijdens en na ziekte.
- Langdurig zieken begeleiden bij re-integratie. Denk in je verzuimbeleid ook aan de re-integratie van je langdurig zieke werknemer. Stimuleer je leidinggevenden om zieken tussen maand 1 en maand 3 van de afwezigheid gericht te blijven ondersteunen en waar mogelijk een evolutie naar een chronische fase te vermijden. Hoe concreter ieders verwachtingen, des te lager de drempel is om terug te keren.
Pak ziekteverzuim nu proactief aan
Deze stappen kun je zelf al zetten:
- Verzeker jezelf van ieders engagement: management en lijnverantwoordelijken, werknemers en vakbonden. Maak duidelijk waarom je bepaalde beslissingen neemt en blijf communiceren.
- Lijst de bezorgdheden van je werknemers over je verzuimbeleid op. Door duidelijk te informeren neem je eventuele weerstand weg en zorgt je beleid voor houvast en motivatie.
- Breng de functies van je werknemers in kaart: wat houdt de job in en welke vaardigheden zijn ervoor nodig? Zo heb je meteen aangepast werk voorhanden bij hun terugkeer.
Leer ziekteverzuim efficiënt aanpakken
Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van je onderneming. Een greep uit ons opleidingsaanbod:
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen