Terug Wees alert voor asbest
Wees alert voor asbest
Expert Jan Van Bouwel
Disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne
Risico’s leren herkennen en asbest veilig leren verwijderen
‘Wees Alert voor Asbest’ zo heet de nationale sensibiliserings- en preventiecampagne die Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s en Constructiv, dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector, hebben gelanceerd. Bedoeling is om zowel werknemers in de bouwsector als particulieren te waarschuwen voor de risico’s van asbest. Groep IDEWE ondersteunt deze campagne.
Volgens minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block zijn veel mensen zich er nog steeds niet van bewust hoezeer asbest aanwezig is rondom ons. “Ook vandaag zijn er nog steeds belangrijke risico’s verbonden aan de blootstelling aan deze gevaarlijke vezel”, zegt ze. “Daarom moeten we de krachten bundelen met de spelers op het terrein om de preventie te verbeteren. Er bestaan immers oplossingen.”
Einde levensduur
De levensduur van de meeste asbesthoudende materialen loopt op zijn einde, waardoor de oorspronkelijk stevig vastzittende vezels, bijvoorbeeld tijdens de renovatie van oude huizen, kunnen loskomen. Hierdoor neemt het risico’s op blootstelling bij zowel bij particulieren als professionals toe. Toch kan asbest met de juiste voorzorgsmaatregelen of met professionele hulp correct en veilig worden verwijderd zonder dat iemand blootgesteld wordt aan de schadelijke vezels.
Leer herkennen en correct verwijderen
De ‘Wees Alert voor Asbest’ campagne spoort werkgevers, werknemers en particulieren aan om zich goed te informeren als ze het risico lopen om op asbesthoudende materialen te stoten. Als er twijfel bestaat is het sowieso aangewezen om een beroep te doen op professionals. Een blootstelling aan asbest houdt immers ernstige gezondheidsrisico’s in en kan leiden tot asbestose of mesothelioom. Die asbestgerelateerde ziekten manifesteren zich echter pas na 25 tot 40 jaar.
Groep IDEWE biedt een aantal opleidingen aan om asbest beter te leren herkennen en asbest in zijn verschillende verschijningsvormen op een veilige manier te leren verwijderen.
Ook voor de opmaak van een asbestinventaris of voor staalanalyses kan u bij ons terecht. Neem voor meer informatie contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen