Terug De natuur als voedingsbodem voor onze (mentale) gezondheid
De natuur als voedingsbodem voor onze (mentale) gezondheid
Wereldgezondheidsdag 2022 – Our planet, our health
Op de Wereldgezondheidsdag van 7 april 2022 vraagt de WHO aandacht voor de dringende maatregelen die nodig zijn om onze planeet en haar bewoners gezond te houden en een beweging op gang te brengen om samenlevingen te creëren die gericht zijn op welzijn. Het is een thema dat IDEWE nauw aan het hart ligt, onder meer als partner van GoGreenRoutes.
De WHO schat dat er jaarlijks wereldwijd meer dan 13 miljoen sterfgevallen te wijten zijn aan vermijdbare milieufactoren, zoals de klimaatcrisis. Ook de coronapandemie heeft volgens de organisatie de noodzaak benadrukt om te streven naar een samenleving waar menselijk welzijn, rechtvaardigheid en ecologische duurzaamheid centraal staan.
GoGreenRoutes
Het Europese samenwerkingsproject GoGreenRoutes wil antwoorden zoeken op de vraag hoe nature based solutions, gefocust op de interactie tussen mens en natuur, kunnen bijdragen tot de algemene gezondheid van inwoners van steden. Tijdens het vier jaar durende onderzoeksproject gaan onderzoekers, waaronder experten van IDEWE, op zoek naar initiatieven waaruit blijkt dat de introductie van meer groen tot positieve effecten leidt voor de gezondheid en de manier waarop mensen samenleven. Groene ruimte wordt immers in verband gebracht met heel wat voordelen voor de gezondheid. Het gaat onder meer over een lagere vroegtijdige sterfte, een hogere levensverwachting, minder geestelijke gezondheidsproblemen, minder hart- en vaatziekten, een beter cognitief functioneren bij kinderen en ouderen en gezondere baby's. Groen helpt bovendien luchtvervuiling, hitte en geluidsoverlast te verminderen, draagt bij tot het inkapselen van CO2 en biedt mogelijkheden voor meer lichaamsbeweging en sociale interactie.
De opgedane kennis moet als inspiratie dienen om nature based solutions te implementeren en zo een positieve relatie tussen mens en natuur te bevorderen. De focus ligt daarbij op het creëren van stedelijke duurzaamheid door het aanleggen van groene gangen, zoals door groen omringde fietsroutes en wandelpaden tussen bebouwde openbare ruimtes.
Biophelic design
Mensen hebben van nature de neiging om een band te zoeken met natuurlijke levensvormen. Planten op kantoor zorgen er met andere woorden niet alleen voor dat de luchtkwaliteit erop verbetert maar wetenschappelijke studies tonen ook aan dat we ons mentaal ook beter voelen in een natuurlijke omgeving en in omgevingen die we met de natuur associëren. Sommige studies geven een winst van 8 tot 15% weer op het gebied van de productiviteit. Ander wetenschappelijk onderzoek toont een daling van het ziekteverzuim aan.
Het ‘Biophelic design’ van gebouwen en kantoren is onderdeel van de evaluatie voor het behalen van onder meer de WELL standard. Dat kan gaan van het voorzien van natuurelementen op de werkvloer zoals planten, hout, water en licht maar ook van beelden van de natuur of natuurlijke materialen.
30 dagen lang, 30 minuten bewegen in het groen
De natuur is ook een gedroomd decor om te bewegen. Bewegen in een groene omgeving heeft rechtstreekse gezondheidseffecten, met sterke positieve invloed op onze mentale gezondheid en veerkracht. De natuur zorgt immers voor afleiding van de dagelijkse problemen, remt de aanmaak van stresshormonen en heeft een verlagend effect op de bloeddruk. De actie 30-30 is de ideale manier om de natuur zijn werk te laten doen en deze kans met beide handen te grijpen. Ga van 23 april tot en met 22 mei 2022 de uitdaging aan en beweeg 30 dagen lang, 30 minuten per dag in het groen.
Meer natuur, betere biodiversiteit
Aangezien de natuur de voedingsbodem is voor onze gezondheid, is het uiteraard belangrijk om alle kansen te grijpen om de natuur een handje te helpen. Dat kan bijvoorbeeld door het ecosysteem waar we deel van uitmaken te stimuleren met kleine en grote ingrepen.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen