Eerste hulp bij digitale gezondheidsdata
Probleemstelling/situering
De toenemende digitalisering binnen de gezondheidszorg zorgt voor een nood aan initiatieven om de verschillende digitale toepassingen op een vlotte manier bij alle eindgebruikers te brengen. Voor sommige mensen is toegang krijgen tot deze digitale toepassingen, en dus tot hun eigen gezondheidsdata, geen evidentie. Zo kan een digitale kloof de bestaande gezondheidskloof potentieel vergroten. Daarom is het belangrijk om iedereen mee te krijgen en bijzondere aandacht te geven aan de meer kwetsbare profielen. Met dit project willen we hieraan tegemoetkomen door een laagdrempelig sensibiliseringspakket te ontwikkelen dat het gebruik van digitale toepassingen en dus de toegang tot digitale gezondheidsdata zal faciliteren.
Doelstelling/toepassing
We willen werknemers met een grotere digitale kloof handvaten bieden om meer vertrouwen te krijgen in het delen van digitale gezondheidsdata, hun bereidheid tot het delen van deze data te vergroten en hun vaardigheden om toegang te krijgen tot deze data te verbeteren en ze beter te begrijpen. Na een noden- en behoefteanalyse willen we in co-creatie met werknemers waarvoor de digitale kloof groter is, een laagdrempelige toolbox ontwikkelen met sensibiliserings- en opleidingsmateriaal.
Looptijd
Februari 2024 – februari 2025
Doelgroep/populatie
Tot de doelgroep van dit project behoren werknemers bij wie de digitale kloof groter is, d.w.z. werknemers die minder toegang hebben tot technologie en digitale tools, hierover weinig kennis en begrip hebben of hier wantrouwig tegenover staan en minder bereid zijn hun data te delen. Zij zijn minder snel weg met digitale tools en technologieën en we willen hen ondersteunen met een toolbox die aansluit op hun behoeften.
Verwachte resultaten/hypothese
Met dit project beogen we om:
- Het begrip van werknemers rond digitale gezondheidsdata (belang van preventie en opvolging rond hun gezondheid) te verhogen;
- Het vertrouwen en de bereidheid van werknemers te verhogen om digitale gezondheidsdata te delen door op een laagdrempelige manier te informeren over de voordelen ervan (op individueel en maatschappelijk niveau);
- De vaardigheden van werknemers te verbeteren om aan de slag te gaan met hun gezondheidsdata (Hoe krijg ik toegang tot mijn digitale gezondheidsdata? Hoe en met wie kan ik mijn digitale gezondheidsdata delen? Wat betekenen mijn digitale gezondheidsdata)
Concreet willen we hierbij werknemers ook handvaten bieden om zelf informatie terug te vinden over hun preventieadviseur arbeidsarts en preventieadviseur psychosociale aspecten.
Opdrachtgever/partners/samenwerking
Dit project wordt gefinancierd door de Koning Boudewijn Stichting.
Contactpersonen
Jonas Steel, Charlotte Lambreghts
Meer informatie
Toolbox digitale gezondheidsdata