IDEWE onderzoeksprojecten
All Inclusive
Bij IDEWE voert het Kennis-, Informatie- en Researchcentrum (KIR) praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek uit en ontwikkelen we (digitale) tools en diensten op basis van kwaliteitsvolle en wetenschappelijke inzichten.
Ons onderzoek sluit nauw aan bij de uitdagingen in de praktijk en richt zich op het verbeteren van preventie en bescherming op het werk. De resultaten worden niet alleen gevalideerd en gedeeld, maar dienen ook om onze dienstverlening verder te versterken. Door samen te werken met collega’s, klanten en partners ontwikkelen we oplossingen op maat, steeds met oog voor de noden van de eindgebruiker. Zo zorgen we ervoor dat onze tools en diensten evidence-based, efficiënt en gebruiksvriendelijk zijn.
Suïcidepreventie op de werkvloer
In dit project willen we een toolbox ontwikkelen om de deskundigheid van sleutelpersonen in organisaties te bevorderen, zodat ze sneller signalen kunnen detecteren en zich vaardiger voelen om acties te ondernemen.
EIRENE-VLAANDEREN: Onderzoek naar het Humaan Exposoom
KULeuven en IDEWE werken samen aan de ontwikkeling en implementatie van een Human Sentinel surveillance in arbeidsgeneeskunde.
EPHOR
Als onderdeel van het EPHOR-project onderzoeken we wat arbeidshygiënisten nodig hebben om blootstellingen en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico's beter te beoordelen, en hoe sensoren hieraan kunnen bijdragen.
OiRA psychosociale risico’s
IDEWE werkt mee aan de ontwikkeling van een thematische OiRA voor de analyse van psychosociale risico’s in KMO’s.
BOCCA
Het onderzoeksproject BOCCA is een samenwerking tussen KU Leuven, IDEWE en de Stichting Kankerregister (Belgian Cancer Registry, BCR) en heeft als doel te achterhalen in welke jobs en sectoren bepaalde types kanker frequenter voorkomen en welke blootstelling daarvoor verantwoordelijk is.
Welzijn van kankerpatiënten op de werkvloer
Met dit project willen we preventieadviseurs en preventiedeskundigen van Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW’s) versterken in het begeleiden van werknemers met kanker vanaf de diagnose tot een duurzame re-integratie om het fysieke en psychosociaal welzijn van deze werknemers in elke fase te optimaliseren.
Eerste hulp bij digitale gezondheidsdata
Met dit project willen we werknemers handvaten bieden om zelf informatie terug te vinden over hun preventieadviseur arbeidsarts en preventieadviseur psychosociale aspecten.
HEALTH EMPOWER
De Health Empower-app monitort de lichamelijke gezondheid van werknemers met pijn en geeft aan de hand van slimme algoritmes tips en advies om met pijn op het werk om te gaan. De app maakt deel uit van innovatief onderzoek van IDEWE en de KULeuven.
CHANGEMENTOR
Maak van je veranderingstraject in je organisatie een succesverhaal: WeChange@Work helpt het welzijn van werknemers te bewaren in tijden van organisatieveranderingen.
BUDDYBOARD
Het digitale meldplatform om agressienazorg te faciliteren.
CARVE: werk maken van energie op het werk
Hoe kun je werknemers helpen de juiste energiebalans te vinden? Dat onderzocht Groep IDEWE. Het resultaat: Een praktijkgids in twee delen voor hr en werkgevers om energiemanagement in het welzijnsbeleid van een organisatie te integreren.
BalanceCrafter
Voor veel werkende mensen is het een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen gaan werken, het huishouden, de zorg voor de kinderen, hobby’s, vrienden en familie, gaan sporten, … Werknemers schipperen ook vaak tussen meerdere veeleisende rollen: ouder, partner, buur, vriend(in).
Vanuit innovatieve exploratie, via de methodiek van user-centered design thinking, willen we een kwaliteitsvol concept ontwikkelen dat werknemers – mannen en vrouwen, in welke gezinssituatie dan ook – op een gelijkwaardige manier versterkt, om de werk-privébalans te behouden of te herstellen.
GO GREEN ROUTES
Een natuurlijke manier om de geestelijke gezondheid en het welzijn in de stad te bevorderen.
Begeleidingstraject dronetechnologie voor werknemers
Hoe kunnen logistieke bedrijven hun werknemers ondersteunen wanneer ze dronetechnologie implementeren? IDEWE ontwikkelt een begeleidingstraject om hen daarbij te helpen. Het traject is specifiek bedoeld voor werknemers van kmo’s die drones inzetten in hun magazijn.
Zelfscan voor zelfstandigen
De zelfscan beoordeelt de mentale gezondheid van zelfstandigen en biedt trainingen en workshops aan. Zo versterk je je veerkracht.