Terug Regels over indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen herzien

Regels over indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen herzien

- Biologische agentia | Wetgeving | Chemische agentia | Gevaarlijke stoffen

Expert Ilse Maes

Preventieadviseur arbeidsveiligheid

Europese Raad keurt herziening van CLP-verordening goed - wat betekent dit voor België?

De Europese Raad heeft recent de herziening van de CLP-verordening goedgekeurd; de Europese regels voor de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen. De aanpassing gebeurde vanuit de ambitie om mens en milieu beter te beschermen tegen chemische risico’s. De herziene CLP-verordening wordt formeel van kracht 20 dagen na de publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie.

De CLP-verordening (Classification, Labelling and Packaging) is een Europese regelgeving die sinds 2008 consistente en duidelijke informatie wil bieden over de gevaren van chemische stoffen. De verordening stelt een standaard voor het indelen, etiketteren en verpakken van gevaarlijke stoffen en mengsels, zodat overal in de EU dezelfde waarschuwingen en symbolen worden gebruikt.

Wat verandert de herziening?

De herziening van de CLP-verordening speelt in op nieuwe ontwikkelingen in gezondheid, milieu en de digitale en circulaire economie. De belangrijkste veranderingen zijn:

  1. Erkenning van nieuwe risico’s.  Nieuwe wetenschappelijke inzichten tonen de risico’s van bepaalde stoffen aan, zoals hormoonverstorende stoffen en stoffen met langetermijneffecten. De herziening maakt het eenvoudiger om deze gevaren op te nemen in de classificatie van chemische stoffen.
  2. Snellere identificatie van schadelijke stoffen. De Europese Commissie en andere toezichthoudende instanties kunnen dankzij de herziene verordening gevaarlijke stoffen sneller identificeren en indelen, wat zorgt voor een snellere reactie op mogelijke risico’s.
  3. Regels voor digitale etikettering. Door de groei van onlineverkoop zijn er uniforme regels toegevoegd voor digitale etikettering. Dit maakt het mogelijk om informatie over gevaarlijke stoffen digitaal beschikbaar te maken, bijvoorbeeld via QR-codes op de verpakking.
  4. Specifieke voorschriften voor navulstations. Voor de verkoop van chemische stoffen in bulk bij navulstations zijn nieuwe voorschriften toegevoegd, wat de veiligheid voor bedrijven en consumenten verhoogt.
  5. Uitzondering voor botanische stoffen. Stoffen van natuurlijke oorsprong zonder chemische bewerking, zoals essentiële oliën en plant-extracten, zijn tijdelijk vrijgesteld van de verordening. Deze uitzondering geldt voor vijf jaar, wat ruimte biedt voor verdere evaluatie.

Wat betekent dit voor Belgische stakeholders?

De CLP-verordening is als Europese wetgeving automatisch van toepassing in België, 20 dagen na de publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Enkele belangrijke gevolgen zijn:

  • Bedrijven moeten mogelijk hun etikettering en verpakkingen herzien om te voldoen aan de nieuwe voorschriften, zoals digitale etikettering of het aanpassen van waarschuwingen voor stoffen die nu als schadelijker worden geclassificeerd.
  • Bedrijven die navulstations exploiteren of gebruiken, moeten voldoen aan specifieke veiligheidsvoorschriften. 
  • Bedrijven moeten nieuwe risico’s voor hun producten eenvoudiger kunnen melden. Hierdoor worden schadelijke stoffen sneller opgenomen in Europese databases, wat leidt tot betere bescherming door de hele leveringsketen heen.

Lees het goedgekeurde voorstel. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen