Terug Laat uw licht schijnen op uw werkverlichting

Laat uw licht schijnen op uw werkverlichting

- Gezonde werknemers | Fysiek fit | Ergonomisch werken | Gezonde werkomgeving | Mentaal fit | Fysische agentia

Expert An Devriendt

Preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiëne

Werkverlichting heeft bewust of onbewust impact op welbevinden, concentratie en productiviteit

De verlichting van onze werkplek is niet zomaar een praktische bijkomstigheid die ervoor zorgt dat we zien. Goede verlichting is niet alleen functioneel, het heeft een invloed op onze gezondheid, op hoe we ons voelen en bijgevolg op hoe goed of slecht we ons kunnen concentreren en hoe productief we zijn.

Goede verlichtingscondities zijn zeer belangrijk voor het langdurig werken met een beeldscherm. Het helpt om allerlei fysieke ongemakken te voorkomen, zoals hoofdpijn en prikkende ogen. Die hebben bewust of onbewust een impact op ons welbevinden op het werk en weerhouden ons ervan om een werkdag lang geconcentreerd te blijven. 
Nu we meer moeten of kunnen telewerken is het vanzelfsprekend ook thuis belangrijk dat onze werkverlichting aangepast is aan de taken die we moeten uitvoeren. Soms zijn kleine ingrepen voldoende om ook uw thuisverlichting comfortabel te maken. We zetten onze IDEWE-tips op een rij.

Voldoende licht

Zorg ervoor dat uw taakgebied voldoende verlicht wordt.  Maak hiervoor optimaal gebruik van daglicht en schakel kunstlicht in om bij te verlichten. 
Bij onvoldoende algemene verlichting kan een extra lichtpunt, zoals een bureaulamp soelaas bieden.

  • Geschikte verlichtingsarmaturen: 
    • Kleine ruimte: plafond- of pendelarmaturen.
    • Grotere ruimte: bijkomende verlichting met staande lamp of bureaulamp.
  • Dimmers
    • Dimmers voor gloei- en halogeenlampen zijn niet geschikt voor ledlampen.
    • Niet alle ledlampen zijn dimbaar. Let dus op dat u bij de installatie van ledverlichting de gepaste dimmers aanschaft.

Gelijkmatige lichtverdeling

plaatselijk licht

Streef naar gelijkmatige verdeling van het licht in de ruimte. Voorkom dat een lichtbron, zoals bijvoorbeeld een laptop of een bureaulamp, te plaatselijk schijnt in een donkere kamer. Daarom kan u beter vermijden om uw laptop of computer voor een donkere wand of achtergrond te zetten.

Voorkom directe en indirecte verblinding

Om lichthinder en verblinding  te voorkomen komt het licht bij voorkeur van de zijkant. Zet daarom uw laptop dwars op het raam of op de lichtarmatuur en voorkom op die manier dat u rechtstreeks in een lichtbron kijkt.

Maak als er toch verblinding door het daglicht is eventueel gebruik van zonnewering of gordijnen. Let ook op indirecte verblinding door weerkaatsend licht in een spiegelend voorwerp. 

Voorkom schaduwwerking

Schaduwwerking kan eveneens hinderlijk zijn. Voorkom dat dag- of kunstlicht een schaduw werpen op uw werkvlak door de positie van het scherm tegenover de lichtbron aan te passen.

Kies voor lampen met een goede kleurweergave

Kunstmatige verlichting kan bepaalde kleuren anders doen lijken dan daglicht. De kleurweergave-index Ra of CRI geeft aan hoe goed de lamp kleuren weergeeft. 

Daglicht heeft een Ra van 100. Kies voor lampen met een kleurweergave-index van Ra ≥ 80. De kleurweergave-Ra vindt u terug op de verpakking van de lamp of op de lamp. 

Kies voor een prettige lichtkleur

De lichtkleur bepaalt mee de sfeer in een ruimte. Het is het verschil tussen bijvoorbeeld warm wit en koud wit. Dit wordt de kleurtemperatuur genoemd, uitgedrukt in K (Kelvin). Ook al is lichtkleur afhankelijk van persoonlijke smaak, adviseren we 2700 K tot 4000 K.

Kies voor een juiste positionering van de werkplek

Ook de positie van je werkplek in huis, kan een belangrijke invloed hebben op de lichtinval. Een werkplek aan de noordkant is te verkiezen boven één aan de zuidkant.

En nog een extra tip om de dag vol energie in te zetten. Begin elke dag door buiten een lichtje te scheppen. Het natuurlijk licht geeft onze biologische klok het signaal dat de dag begonnen is.

Lees meer over hoe u werk kan maken van een dynamische kantooromgeving en hoe de experten van IDEWE u daarbij kunnen helpen. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen