Terug Ergotool vernieuwd: interactieve onlinetool voor ergonomisch werken in de zorg

Ergotool vernieuwd: interactieve onlinetool voor ergonomisch werken in de zorg

- Ergonomisch werken | Zorg | Digitale tools | Ergotool

Expert Veerle Hermans

Verantwoordelijke Discipline Ergonomie

Online lesprogramma geënt op praktische situaties

55% van de zorgverleners had vorig jaar rugklachten en 40% schouderpijn. Inzetten op preventie is in de zorgsector bijgevolg geen overbodige luxe. Zeker niet als we de toenemende vergrijzing in acht nemen, waardoor de zorggraad nog gaat toenemen. In opvolging van onze succesvolle cd-rom met verplaatsingstechnieken voor zorgverleners, lanceert IDEWE nu de online Ergotool.

"Via het online lesprogramma stimuleren we ervaringsgericht leren en delen we op een aantrekkelijke en interactieve manier kennis rond ergonomisch werken in de zorg", aldus disciplineverantwoordelijke Ergonomie Veerle Hermans.

Ergotool richt zich naar zorgverleners die actief zijn in heel uiteenlopende omstandigheden. Mensen die dagelijks instaan voor patiëntverplaatsingen in ziekenhuizen en zorgcentra bijvoorbeeld maar evengoed naar hun collega's in ambulante diensten en de thuisverzorging. Uiteraard is de interactieve onlinetool ook een bron van kennis over ergonomie voor studenten die hun loopbaan nog moeten beginnen.

Geënt op praktische situaties

Man wordt uit rolstoel gehezen met lift

"Het verschil met de cd-rom van 10 jaar geleden, is dat we verder gaan dan de opsomming van een hele reeks technieken", vertelt Veerle Hermans.

"We hebben voor de Ergotool gezocht naar situaties die zorgverleners dagelijks meemaken. We leren de gebruikers een stappenplan gebruiken om er in heel specifieke situaties voor te zorgen dat hun lichaam zo ergonomisch mogelijk belast wordt. We staan ook stil bij hun eigen levensstijl en hechten belang aan de samenwerking met collega's. Je kan maar goed zorgen voor en met anderen als je ook goed voor jezelf zorgt."

De tool is opgebouwd rond 4 pijlers

  • Zorg voor jezelf: dan kan je ook goed zorgen voor anderen. De verschillende aspecten van zelfzorg komen aanbod zoals gezonde nachtrust, gezonde veerkracht, gezond bewegen, gezonde voeding, houding en bewegingen, ...
  • Kijk met aandacht: leer de ergonomische risico's te zien. Door ze te (h)erkennen kan je ze ook aanpakken. Aan de hand van een stappenplan bieden we een leidraad om op een systematische en doelgerichte manier ergonomische risico's te benaderen.
  • Werk ergonomisch: 9 herkenbare en reële zorg- en verplaatsingssituaties werden uitgewerkt aan de hand van het stappenplan. We bevinden ons in diverse settings: het ziekenhuis, een woonzorgcentrum en de thuissituatie.
  •  Communiceer: in de zorg werk je in een team: met de zorgvrager maar ook met je collega's, familie en andere betrokkenen. Goede communicatie is essentieel om te kunnen samenwerken.
     

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen