Terug IDEWE-onderzoek: Meer dan de helft van de Belgische werknemers te dik

IDEWE-onderzoek: Meer dan de helft van de Belgische werknemers te dik

- Gezonde levensstijl | Beweging | Cijferinzichten

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

18,8% kampt met obesitas

Meer dan de helft van de Belgische werknemers (54,6%) is te zwaar. Bijna 1 op de 5 (18,8%) kampt zelfs met obesitas, en hun aantal blijft toenemen. Dat zijn alarmerende cijfers uit een rapport van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Voor het onderzoek werden de medische gegevens van meer dan 200.000 werknemers onder de loep genomen. De verschillen per sector zijn frappant: 70,3% van de werknemers in de transportsector kampt met overgewicht, terwijl dit in het onderwijs ‘slechts’ 47,3% is.

Evolutie aantal werknemers met BMI > 25

We spreken van overgewicht wanneer iemand een body mass index (BMI ) van meer dan 25 heeft. Met een BMI van meer dan 30 behoor je tot de categorie obees of zwaarlijvig. Maar liefst 35,8% van de werknemers liet een BMI optekenen tussen de 25 en 30. Bijna 1 werknemer op 5 (18,8%) haalde een nog hogere ‘score’ en was dus obees.

Lode Godderis, directeur van de dienst ‘Kennis, Informatie & Research’ van IDEWE slaat alarm: “We moeten de ‘obesitasepidemie’ een halt toeroepen want dit brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Wie zwaarlijvig is, loopt aanzienlijk meer risico op hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk en diabetes.”

Mannen (60,5%) torsen vaker te veel kilo’s mee dan vrouwen (47,1%) en dit aantal blijft stijgen. In 2015 was dit nog respectievelijk 59 en 45,3%.

Geslacht, leeftijd en de sector ‘wegen door’

Aantal werknemers met overgewicht

De overtollige kilo’s nemen toe met de leeftijd: onder de 25 jaar is 34,7% te zwaar, bij de groep van 25 tot 34 jaar is dat 45,2% en bij de 55-plussers zelfs 63,7%.

Van alle beroepscategorieën kampen werknemers in de transportsector het vaakst met overgewicht. 7 op de 10 heeft een BMI van 25 of meer.

De bouw- en de industriesector volgen met respectievelijk 62,6 en 59,7%.

Niet toevallig zijn dit sectoren waar mannen oververtegenwoordigd zijn.

Toch blijkt uit het onderzoek dat zowel de leeftijd als het geslacht deze grote verschillen niet alleen verklaren; ook de sector weegt door.

We bewegen te weinig

Aantal werknemers dat te weinig beweegt per sector

Eén van de redenen voor ons overgewicht: we bewegen te weinig. Vijf dagen per week minstens een half uur matig tot intensief bewegen, zo geldt het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Al is dat niet gek veel, toch slaagt meer dan 7 op de 10 werknemers (71,7%) hier niet in. Bij de vrouwen haalt amper 23,5% de bewegingsnorm tegenover 32,2% van de mannen. Hoe ouder we worden, hoe minder we bewegen: onder de 25 jaar haalt nog 34,8% de bewegingsnorm tegenover slechts 25,7% van de 55-plussers.

Toch is er ook goed nieuws, zo neemt het aantal werknemers dat te weinig beweegt, gestaag af: van 77,7% in 2015 naar 71,7% vorig jaar. Opvallend: de horeca haalt hier het slechtste rapport. Dit valt echter te verklaren doordat enkel de beweging buiten de beroepsactiviteit wordt meegerekend.

“De klassieke gezondheidsacties van bedrijven spreken vaak enkel diegenen aan die al ‘gezond denken’. Daarom pleit ik voor meer haalbare acties: hoe lager de drempel, hoe meer kans op succes. Aangezien de sector vaak bepalend is voor ons ‘overgewicht’ en ‘beweging’, moeten de acties ook meer op elke sector specifiek worden toegespitst. Ook werkgevers hebben baat bij fitter personeel. Energieke werknemers voelen zich beter in hun vel, zijn productiever en mentaal gezonder èn ze zijn minder afwezig door ziekte,” besluit Lode Godderis.

Protimers werken gezond

Een goed voorbeeld is Protime in Aartselaar. Het softwarebedrijf gespecialiseerd in onder meer tijdregistratie en personeelsplanning, krijgt via verschillende initiatieven haar werknemers in beweging. Zo heeft Protime een eigen loop-, fiets, en zaalvoetbalploeg en organiseerde het al verschillende loop-, fiets- en hockeyactiviteiten. Dit zette Protimers dit jaar al aan tot sportieve uitdagingen zoals het samen lopen van de 10 Miles of het beklimmen van de Mont Ventoux.

“Samen sporten en bewegen is niet alleen goed voor je conditie, maar je leert ook jouw collega’s op een andere manier kennen. Dit draagt bij tot de ‘Camaraderie’, één van de cultuurwaarden van Protime,” aldus Jonas Van Herck, People and Culture manager van Protime.

Begin dit jaar lanceerde het bedrijf enkele doelstellingen waardoor Protimers uitgedaagd worden om meer te bewegen en tegelijk ook bewuster om te gaan met het woon-werkverkeer. Met ‘A bike ride a day’ worden collega’s aangezet om met de fiets naar het werk te komen. Ook wandelen, joggen en lopen worden aangemoedigd. Collega’s houden bij hoeveel kilometers er per dag worden afgelegd.

“Deze initiatieven zijn gestart vanuit de teams zelf, en worden ondersteund door Protime. Ook hier zien we dat de collegiale band versterkt wordt: collega’s spreken af om samen te lopen of te fietsen naar het werk, organiseren hun meetings al wandelend of gaan tijdens de middagpauze samen lopen,” besluit Jonas Van Herck.
 
Ontdek ons aanbod op het vlak van gezonde levensstijl.
Contacteer voor meer informatie uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen