Terug Gezond leven kent geen werkuren
Gezond leven kent geen werkuren
Expert Hilde Vandenkieboom
Preventiedeskundige arbeidsverpleegkundige - gezondheidspromotie
Wereldgezondheidsdag op 7 april 2023
Gezondheid is een belangrijk thema, elke dag van het jaar maar op Wereldgezondheidsdag – telkens op 7 april – mag het nog iets prominenter op de agenda. Het thema van editie 2023 is ‘Gezondheid voor iedereen’. Zeker ook voor werknemers, willen we daar graag aan toevoegen.
Wil jij werken aan een gezonde werkomgeving en fitte werknemers? Ontdek hier ons Fit4Work aanbod.
Een gezonde levensstijl zorgt ervoor dat we alerter, energieker, geconcentreerder, veiliger en ... gelukkiger in het leven kunnen staan. Aangezien we allemaal een groot deel van ons leven op de werkvloer doorbrengen, kunnen we ook beter daar al actief bezig zijn met meer bewegen, minder stilzitten en gezonder eten. Anders moet je daar na het werk tijd voor maken, terwijl je dan liever iets anders wil doen. Een gezondere levensstijl zit vaak in de som van kleine aanpassingen.
- Misschien kan je tijdens je pauzes je honger en dorst al stillen dankzij het gezonde voedingsaanbod dat je werkgever aanbiedt. Is dat niet het geval, dan kan je beter je gezonde lunch en tussendoortjes meebrengen van thuis. Kies voor fruit, groenten, volkorenproducten en magere zuivelproducten. Vermijd snoep, koekjes, chips en frisdrank.
- Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat het risico op vroegtijdige sterfte per uur zitten verhoogt. Voldoende reden toch om ervoor te zorgen dat je tijdens de werkdag elk halfuur even rechtstaat om wat te bewegen. Het stimuleert de bloedsomloop en ontspant je spieren. En ook: neem de trap in plaats van de lift, maak een wandeling tijdens de pauze, probeer eens een wandelmeeting. Parkeer je auto op de verste parkeerplaats, stap een halte eerder van de bus of ga te voet of met de fiets naar het werk.
Doe mee met de Fit Mix-Challenge. Schrijf je en krijg 1 maand lang elke vrijdag 1 oefening in je mailbox. Je kunt ze zowel aan je thuisbureau als op kantoor doen.
- Je vrijetijd wint aan kwaliteit als je de balans tussen werk en privé bewaakt. Stel realistische doelen, plan je taken goed in en durf nee te zeggen als het te veel wordt. Je hoeft ook niet 24/7 online te zijn of instant te reageren op elke signaal van je smartphone. Vraag hulp als je ergens mee vastloopt of stress ervaart.
- Uitrusten en goed slapen is essentieel voor je fysiek en mentaal welzijn. Neem gedurende de dag de tijd voor wat mentale rust, weg van de schermen. Ga even de deur uit tijdens de middagpauze. Sla een praatje met je collega’s. Ook je slaapkwaliteit zal er wel bij varen.
- Ook alcohol staat kwalitatieve slaap in de weg. Het is ook nefast voor je concentratie en reactievermogen en kan leiden tot verslaving, leverproblemen of depressie. Drink dus alcohol met mate of helemaal niet.
- Overweeg ook om te stoppen met roken. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, kanker en andere aandoeningen.
- Het is leuker om samen met collega’s aan een gezondere levensstijl te werken. Nodig hen uit voor een wandellunch, om samen even te stretchen of introduceer staand vergaderen. Spreek af dat je voor een pop-upfeestje enkel voor de gezonde keuzes gaat of kies op je verjaardag voor een gezonde traktatie. Je initiatief zal inspireren. Maak het thema bespreekbaar in je team of spreek je leidinggevende erover aan.
Als externe dienst voor preventie en bescherming op het werk kan IDEWE voor elk van bovenstaande actiepunten ondersteuning bieden via workshops, opleidingen of door het leveren van affiches, sensibiliseringsmateriaal en wetenschappelijk onderbouwd advies.
Wil jij werken aan een gezonde werkomgeving en fitte werknemers? Ontdek hier ons Fit4Work aanbod.
Downloads
- Werknemersbrochure '10 tips voor een goede nachtrust' (pdf - 350,8 kB)
- Werknemersbrochure 'Tips om de klok rond gezond te eten' (pdf - 2,5 MB)
- Werknemersbrochure 'Gezond bewegen' (pdf - 655,7 kB)
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen