Terug Kies voor uw vrijheid: stop met roken

Kies voor uw vrijheid: stop met roken

- Gezonde levensstijl

Expert Mia Van Laeken

Adviseur Learning and Development

Wereld anti-tabakdag op 31 mei

Uit cijfers die IDEWE eind vorig jaar bekendmaakte blijkt dat sinds 2011 meer dan 2,5% van de Belgische werknemers gestopt zijn met roken. “Ongeveer drie vierde van de werknemers laat de sigaret intussen links liggen”, zegt Mia Van Laeken, disciplineverantwoordelijke Gezondheidspromotie van IDEWE. “We willen deze trend blijven verderzetten en liefst versnellen. Dus: join the company! Doe mee en stop. Samen met de werkgevers kunnen we daar verder aan werken.”

“Ik had gedacht dat, zodra roken op het werk verboden werd, het aantal mensen die de sigaret aan de kant zouden leggen sneller zou toenemen. Roken is echter een hardnekkig beestje”, aldus Mia Van Laeken.

De snelste weg naar gezondheidswinst

“Het komt erop aan om het belang van rookstopbevordering te blijven onderstrepen. Het is een van de beste manieren om gezondheidswinst te boeken. Roken afzweren, betekent niets meer of minder dan je vrijheid terugwinnen. Werkgevers hebben daar zeker oren naar. Ze krijgen de jongste jaren commentaren van niet-rokende werknemers die zien dat hun rokende collega’s elke dag een kwartier aan de poort gaan staan, terwijl zij doorwerken. We merken ook dat de vraag naar begeleiding toeneemt.”

Start een rookbeleid

Rookstopbegeleiding op de werkvloer begint met het opstellen van een doordacht rookbeleid.

“Voor de wetgever is het simpel: je mag op het werk niet roken. Maar daarmee help je de mensen niet die de sigaret moeilijk kunnen laten. De wet laten toepassen vergt een interventiemix die begint met een rookbeleid op ondernemingsniveau waarin regels en afspraken worden gemaakt. Op die manier is er op de werkvloer geen plaats meer voor onduidelijkheid. Dat zorgt voor minder wrevel. Daarna moeten sensibilisering en omgevingsinterventies ingezet worden om gedragsverandering bij rokers te realiseren. Gezonder alternatieven aanbieden en rookstopbegeleiding kunnen daar deel van uitmaken.”

IDEWE kan daarbij helpen:

Het rookstopbevorderingsaanbod van IDEWE bestaat uit 4 modules, gebaseerd op de methode voor gedragsverandering van Prochaska en Diclementi.

  • Inleidende infosessie ‘Stoppen met roken’ waarin we de misverstanden over stress en roken  ontkrachten. Daarnaast denken we na of je klaar bent om de stap te zetten om te stoppen met roken.
  • Module 1: Engelbewaarder? Voor- en nadelen van roken.
  • Module 2: Roken: een verslaving of een gewoonte? We gaan na wat je voornaamste motief is om te stoppen met roken.
  • Module 3: Mijn rookstopplan. We zoomen in op de actiefase

Ook verdere ondersteuning na het stoppen is mogelijk via een ‘Rookstop Coaching’.

Leg uw vragen met betrekking tot rookstopbegeleiding op het werk voor aan onze experten.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen