Terug Geef gezonde voornemens (steeds weer) een nieuwe kans

Geef gezonde voornemens (steeds weer) een nieuwe kans

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit

Expert Hilde Vandenkieboom

Preventiedeskundige arbeidsverpleegkundige - gezondheidspromotie

Telkens opnieuw proberen, is het beste goede voornemen dat je kunt maken

Heb je bij het begin van dit jaar ook gezonde voornemens gemaakt? En, eet je sindsdien nog steeds gezonder? Beweeg je nog steeds meer? Ben je met roken geminderd? Gestopt misschien? Of heb je inmiddels afgehaakt? Of bleef het gewoon bij goede voornemens? Je zou heus niet de enige zijn. “25% van de goede voornemens sneuvelen meestal binnen de twee weken en maar 8% houdt goede voornemens effectief en langdurig vol”, zegt Hilde Vandenkieboom. “Het beste goede voornemen dat je dus voor volgend jaar kunt maken, is om telkens opnieuw te herbeginnen.”

Elke organisatie heeft zijn eigenheid, cultuur, specifieke doelgroep en vertrekt vanuit verschillende noden en doelstellingen. Dat vraagt een specifieke aanpak. Onze Fit4Work-coaches ondersteunen je om een proactief en duurzaam gezondheidsbeleid uit te stippelen en te realiseren op maat van jouw organisatie. 

Lees er meer over

verleiding

Als je alles op een rij zet, is de eindejaarsperiode en de overgang van oud naar nieuw niet meteen het beste moment om met de realisatie van goede, gezonde voornemens te beginnen. "Het is een tijd van recepties en feestjes en in de praktijk is het gezonde aanbod daar vaak nog beperkt. Januari is ook de maand waarin Blue Monday valt; de dag die volgens een ingewikkelde formule als de meest deprimerende van het jaar wordt omschreven. Jawel, omdat goede voornemens vaak al mislukt zijn, vakanties nog ver weg zijn en er nog steeds winter op de kalender staat, inclusief de duisternis die daarbij hoort.”

Altijd een goede dag om te (her)beginnen

Het is bijgevolg niet zo onzinnig om tot februari te wachten met de realisatie van gezonde voornemens. “Het is niet voor niets dat de Tournée Minérale, de actie om een maand lang geen alcohol te drinken, pas in de tweede maand staat geprogrammeerd. Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken wanneer de omstandigheden het gunstigst zijn om eraan te beginnen.” 

“Ongeacht wanneer je van start gaat, kan je maar beter realistisch zijn en falen inbouwen. Mensen hebben het nu eenmaal moeilijk om hun gedrag aan te passen. Routines die jarenlang zijn ingesleten, kun je niet met een vingerknip veranderen. Mislukken is dus niet erg maar blijf niet bij de pakken zitten. Denk na over de reden waarom het niet lukte, neem deze lessen mee en start opnieuw. Elke poging brengt je dichter bij succes.”

Maximaliseer de kans om vol te houden

We weten dat omgeving een belangrijke factor uitmaakt voor wie gedragsverandering nastreeft. Ondersteun je werknemers bijgevolg in hun gezonde voornemens door sensibilisatie en inspiratie via een van onze workshops of zorg voor een gezond aanbod. Wijs hen ook op volgende tips om de kans op volhouden te maximaliseren.

  • Zorg dat je doelen duidelijk omschreven en realistisch zijn. Vraag je vooraf af waarom je het voornemen maakt en wat het op korte en langere termijn oplevert. 
  • Focus op één voornemen tegelijk. 
  • Wees concreet en focus op de actie in plaats van op het resultaat.  Zeg: “ik ga elke dag twee stukken fruit eten, één in de voormiddag en één na de middag” en niet: “ik wil tegen 15 mei 4 kg afvallen”.
  • Bereid je voor en plan activiteiten in je agenda. 
  • Sociale challenges werken; zoek dus lotgenoten om je ambities waar te maken.
  • Beloon jezelf bij het behalen van mijlpalen.
  • Maak het leuk.
  • Deel je vooruitgang met je vrienden
     

Inspiratie nodig? 

Om je werknemers te helpen om langer fit en met goesting aan de slag te blijven, hebben we het Fit4Work-programma uitgewerkt. Neem initiatieven die je werknemers stimuleren om gezonde keuzes te maken – making the healthy choice the easy one.

 Lees er meer over 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen