Terug Val niet in slaap voor je op je vakantiebestemming bent

Val niet in slaap voor je op je vakantiebestemming bent

- Gezonde levensstijl | Verkeersveiligheid

Expert Frank Weckx

Segmentmanager Logistiek & Retail

Zorg dat jij en je auto in topvorm zijn voor een lange autorit

Naast de aandacht voor de technische veiligheid van je auto, is het noodzakelijk om fris en goed uitgeslapen achter het stuur te kruipen. En dat geldt onverminderd als je straks een lange rit richting vakantiebestemming start.

slaperig achter het stuur

Onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) heeft een paar jaar geleden aangetoond dat bestuurders vaak niet in de gaten hebben dat ze vermoeidheidsverschijnselen vertonen. Slaperigheid ligt daardoor aan de basis van maar liefst 20% van de zware ongevallen. Tijdens het onderzoek bleek dat de proefpersonen immers al na minder dan anderhalf uur autorijden tekenen van slaperigheid vertoonden die invloed hadden op het rijgedrag. Zelf gaven ze pas meer dan twee uur later aan dat dit het geval was. 

De risico’s van slaperigheid treden dus veel sneller op dan je als bestuurder zelf in de gaten hebt. Minimum 8 uur slapen voor je aan een lange vakantierit met de auto vertrekt is dus de enige manier om te voorkomen dat je achter het stuur al heel snel een risicochauffeur wordt. Tijdens de rit om de twee uur even pauzeren is eveneens een belangrijke regel. Tenzij je daar eerder nood aan hebt natuurlijk. Alle andere middeltjes, zoals luide muziek, koffie of energiedrankjes zullen je alleen kortstondig de indruk geven dat je minder slaperig bent. 

Is je auto even fit?

klapband

Voor je een lange autotrip begint, is het ook noodzakelijk om de toestand van je voertuig te checken. Vias heeft vastgesteld dat bijna de helft van de chauffeurs nooit de bandenspanning van hun auto controleert. Nochtans kan een onvoldoende geblazen band een klapband opleveren. Als je voertuig zwaar geladen is, mag er zelfs wat meer spanning op de banden dan normaal. De ideale bandenspanning voor je auto staat trouwens ofwel vermeld in de deurstijl, aan de kant van de bestuurder, in het onderhoudsboekje of aan de binnenkant van de tankklep.

Controleer terwijl je toch op de knieën zit meteen ook eens het bandenprofiel van je wagen. Dat moet minimum 1,63 millimeter zijn, maar je vervangt de band beter als de diepte onder de 3 millimeter afgesleten is. Verder raadt Vias ook aan om:

  • het oliepeil te controleren.
  • het vloeistofreservoir voor je ruitenwissers bij te vullen.
  • ervoor te zorgen dat de zichtbaarheid door je achterruit optimaal is (en de hoedenplank dus niet dichtgemetseld is met bagage).
  • alle losse voorwerpen te beveiligen, zodat het bij een aanrijding of een bruusk remmanoever geen projectielen worden.
  • de zwaarste bagage zo laag mogelijk in de koffer te laden.
  • de dakkoffer en fietsendrager volgens de voorschriften te bevestigen.

Plan je laad- en rustpauzes in

Met de toename van elektrische voertuigen op de weg is het belangrijk om je laadmomenten goed in te plannen. Het zijn tegelijk ook ideale momenten om een rustpauze te nemen. Denk vooraf na over hoe en waar je kunt opladen, zodat je ontspannen en veilig op reis kunt vertrekken. We geven je alvast enkele tips:

  • Stel vooraf een laad- en rustplan op. Bekijk welke betaalmiddelen (of welke betaalpas) je bij welke laadstations kunt gebruiken.
  • Houd rekening met de actieradius van je voertuig én de reistijd. Plan je laadmomenten tijdig in, wanneer je batterij nog ongeveer 15% capaciteit heeft. Zo kun je nog een alternatief laadstation bereiken als je eerste keuze bezet of defect is.
  • Gebruik een app. Zo krijg je in real time informatie over de laadstations en weet je waar er een plekje vrij is. 
  • Controleer je laadkabel. Zorg ervoor dat je een laadkabel bij hebt en dat deze in goede staat is. Zo voorkom je onaangename verrassingen onderweg.
  • Ga na of er laadinfrastructuur aanwezig is op je eindbestemming. En reserveer zo nodig je plaats. In noodgevallen kan je thuislaadkabel (220 - 230 volt) een oplossing zijn. Deze kun je in een normaal stopcontact gebruiken.

Veilig verkeer en gezonde levensstijl

De openbare weg is een risicovolle plek, zeker als chauffeurs niet fit zijn. Fysieke paraatheid om tijdens en buiten de werkuren achter het stuur te zitten staat echter niet los van een gezonde leefstijl. IDEWE kan je als werkgever ondersteunen bij het motiveren van je werknemers om een duurzame gedragsverandering in te zetten en een gezonde leefstijl na te streven. Het levert behalve alerte en veilige chauffeurs ook werknemers op die langer, productiever en gelukkiger aan de slag kunnen blijven.

Lees hoe IDEWE werk maakt van een gezonde levensstijl
Een gezonde leefstijl als wapen tegen slaperigheid

Bron: Vias en VSV

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen