Terug Wees alert voor asbest

Wees alert voor asbest

- Bouw

Een initiatief van Fedris en Constructiv

Asbest veroorzaakt ziektes als kanker en asbestose. Voorzichtig omgaan met het goedje is dus van levensbelang. De nationale campagne ‘Wees alert voor asbest’ van Fedris en Constructiv focust op de risico’s en op een goede aanpak. Wist u trouwens dat werknemers die in contact komen met asbest daarover een opleiding moeten volgen?

Ernstige ziektes

In de jaren zeventig werden heel wat golfplaten met asbest geproduceerd. Die bereiken nu stilaan het einde van hun levensduur en verweren. Zo komen asbestvezels vrij. Die vormen een risico voor de gezondheid van uw werknemers. De gevolgen ervan duiken pas 25 tot 40 jaar later op en manifesteren zich in ernstige ziektes zoals kanker of asbestose.

Verplichte opleiding

Een sterk preventiebeleid is dus van cruciaal belang, precies waarop de nationale campagne ‘Wees alert voor asbest’ focust. Belangrijk om te weten: asbest verwijderen hoeft niet gevaarlijk te zijn. Zolang uw werknemers maar correct omspringen met asbest­houdende materialen.

Wist u trouwens dat u verplicht bent om hen een opleiding te laten volgen als ze mogelijk met asbest in contact komen? De federale arbeidswetgeving schrijft het volgende voor:

  • eenmalige basisopleiding van 8 uur
  • jaarlijkse bijscholing van 8 uur

Respecteer het sloopopvolgingsplan

Wat de veilige omgang met asbest alvast ten goede komt, is het sloopopvolgingsplan (SOP). Bij sloopwerkzaamheden bent u verplicht om dat te laten opstellen. Het bevat onder meer een opsomming van de verwachte vrijkomende stoffen en aanbevelingen voor de selectieve sloop.

Het SOP past binnen de verplichte traceerbaarheidsprocedure bij sloopwerk­zaamheden. Meer info over het plan en de procedure vindt u bij de erkende sloop­beheerorganisatie Tracimat.


IDEWE helpt u met asbestpreventie en -opleidingen. Vraag ernaar in uw regionaal kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen