Terug Opgelet voor kwartsstof

Opgelet voor kwartsstof

- Arbeidshygiëne | Bouw | Gevaarlijke stoffen

Expert Jan Van Bouwel

Disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne

Nu de bouwsector steeds vaker met composiet werkt, stijgt het aantal werknemers met silicose

Nu de bouwsector steeds vaker met composiet werkt, stijgt het aantal werknemers met silicose. Oorzaak van die longziekte is kwartsstof: de onoplosbare deeltjes kunnen flink wat schade aanrichten in het lichaam.

In bepaalde bouwmaterialen zoals composiet schuilt kwartsstof. Het inademen daarvan kan schadelijke gevolgen hebben voor de longen. Voorzichtig zijn is dus de boodschap.

In steenachtige materialen

Kwartsstof komt voor in steenachtige materialen zoals beton, mortel, graniet, marmer en bakstenen. En in de recente bouwtoepassing composiet, samengesteld uit natuursteen­granulaten, hars en kleurstof. Kwartsstof komt vrij bij de mechanische bewerking ervan – denk aan slijpen, boren, frezen, polijsten en schuren.

Risico op silicose

Wat als uw werknemers langdurig worden blootgesteld aan kwartsstof – ook kristallijne silica (SiO2) genoemd? Dan vergroot hun kans op silicose, een verlittekening van de longen met chronische hoest en kortademigheid tot gevolg. Genezen is on­mogelijk. En zelfs als er geen contact meer is met kwartsstof kunnen de longen achteruit blijven gaan.

Doe aan preventie

Door de eerder recente intrede van composiet stijgt het aantal patiënten met silicose. Onderzoek in Australië bewijst dat een op de drie werknemers die werken met composiet de ziekte heeft. Bescherm uw werknemers dus met technische preventiemaatregelen zoals:

  • lokale stofafzuiging (droge techniek)
  • waterverneveling (natte techniek)

Uiteraard laat u ze altijd de juiste PBM’s dragen: dat is onder meer een masker met P3-filter. Kijk erop toe dat het altijd goed aansluit en vervang het tijdig.

Graag ondersteuning bij de behandeling van kwartsstof? Vraag ernaar in uw regionaal kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen