Terug Veiligheidshelm met kinriem, waar moet u op letten?

Veiligheidshelm met kinriem, waar moet u op letten?

- Arbeidsveiligheid | Bouw | Persoonlijke beschermingsmiddelen

Een goede afweging van de risico’s helpt om de juiste keuze te maken

Om de juiste veiligheidshelm te kiezen, is het bijgevolg noodzakelijk om vooraf te weten waartegen hij moet beschermen aan en welke voorwaarden hij moet voldoen. Een veiligheidshelm met kinriem wordt steeds vaker gebruikt in de bouw. Voor wie frequent naar beneden en naar boven moet kijken is een klassieke veiligheidshelm immers onhandig omdat die dan van het hoofd dreigt te vallen. De kinriem voorkomt dit.

Veiligheidshelmen die beantwoorden aan EN397-norm zijn vooral ontworpen om bescherming te bieden tegen risico’s van vallende voorwerpen. De norm bepaalt ook de eisen op vlak van bestendigheid tegen impact, penetratie en vuur. De helm moet beschermen tegen een vallend voorwerp van 5kg vanaf 1 meter hoogte.  De schokbestendigheid van dergelijke helmen werd bewezen met een test op de kruin van de helmschaal. De norm voorziet geen test voor de zijdelingse impact.

Stoot uw hoofd niet

In sommige omstandigheden is er geen risico voor vallende voorwerpen maar wel om het hoofd te stoten. In deze gevallen kan een stootpet die voldoet aan de EN812-norm een uitkomst bieden. Dit persoonlijk beschermingsmiddel heeft doorgaans de vorm van een pet.  De stootpet is echter niet geschikt om buiten op bouwwerven te dragen omdat die te weinig bescherming biedt tegen vallende voorwerpen.

Maximale levensduur

Helmen met een helmschaal uit een thermoplastische kunststof verdienen extra aandacht. Door blootstelling aan uv-straling verliest het materiaal immers op de duur zijn soepelheid en dus zijn vermogen om schokken te dempen. Elke veiligheidshelm heeft daarom een maximale levensduur. Die bedraagt maximaal 3 tot 4 jaar. Om deze reden plaatst de fabrikant een stempel met de fabricagedatum in de helm.

Let op voor scheurtjes

Volgens de EN397-norm kan de helm ook worden uitgerust met een kinriem. 

Verouderde helmen herkent u aan de scheurtjes die verschijnen, voornamelijk ter hoogte van de zonneklep. Een andere aanwijzing is ook het gekraak als u de helm aan de zijkanten samendrukt. Stelt u dit vast, dan dient u de helm onmiddellijk te vervangen. Dat geldt trouwens ook voor elke helm die een behoorlijke schok heeft ondergaan. Ook bij beschadiging van het helmbinnenwerk, mag u niet twijfelen. Als bevestigingspunten of draagbanden ingescheurd of afgebroken zijn, moet het binnenwerk in zijn geheel vervangen worden.

Accessoires

Veiligheidshelmen kunnen uitstekend gecombineerd worden met oorkappen of gelaatshermen. Er kan ook een kinriem aangehaakt worden of de helm kan uitgerust worden met extra toebehoren zoals neklappen, wollen winterbanden en hoofdlampen.

Kinriem

Sommige veiligheidshelmen beantwoorden zowel aan de EN397 als aan EN12492-norm die ook geldt voor een bergbeklimmershelm. Dergelijke helmen combineren de beschermende eigenschappen van beide normen. 

Volgens de EN397-norm kan de helm ook worden uitgerust met een kinriem.  Die mag niet loskomen onder kleine krachten, maar moet loskomen bij een grotere kracht. Op die manier is het onmogelijk dat de drager met de kinriem achter een obstakel blijft haken. De kinriem van de  bergbeklimmershelm mag echter onder geen enkele omstandigheid loskomen.  Bij de aankoop van een helm met kinriem moet je hier dus rekening mee houden.

Leg uw uitdagingen en vragen over dit onderwerp voor aan onze experten.

 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen