Terug Brandveiligheidsnormen voor Vlaamse woonzorgvoorzieningen aangepast

Brandveiligheidsnormen voor Vlaamse woonzorgvoorzieningen aangepast

- Wetgeving | Brandveiligheid

Expert Paul Van Hauwermeiren

Preventieadviseur arbeidsveiligheid

De maximale geldigheidsduur van negen jaar voor opeenvolgende B-attesten wordt opgeheven

Vanaf 1 juli 2024 is de vernieuwde procedure voor het bekomen van een brandveiligheidsattest voor woonzorgcentra van kracht. Vooral de regels met betrekking tot het verlengen van het B-attest werden aangepast. De strikte deadline na 9 jaar valt weg op voorwaarde dat organisaties kunnen aantonen dat ze met succes een stappenplan tot remediëring van de vastgestelde tekorten volgen.

preventieadviseur controleert brandblusser

Op 26 april 2024 keurde de Vlaamse Regering definitief het besluit goed tot vaststelling van de specifieke brandveiligheidsnormen waaraan woonzorgvoorzieningen moeten voldoen en tot bepaling van de procedure voor de uitreiking van het attest van naleving van die normen. Het is van toepassing op de lokale dienstencentra, centra voor dagverzorging, centra voor dagopvang, centra voor kortverblijf, centra voor herstelverblijf, groepen van assistentiewoningen en woonzorgcentra.

Voorzieningen die aan alle brandveiligheidsnormen voldoen krijgen een A-attest. Waar tijdens de controle van de brandweer daarentegen ernstige inbreuken worden vastgesteld, waardoor het verblijf onveilig is, zal een C-attest afgeleverd worden. Dat leidt er vervolgens toe dat de subsidiekraan wordt dichtgedraaid en de instelling de deuren zal moeten sluiten. 

Harde deadline valt weg

“Tot daar wijzigt de Vlaamse regelgeving niet”, zegt Paul Van Hauwermeiren, preventieadviseur bij IDEWE. “De aanpassingen hebben vooral te maken met de regels voor wie een B-attest kreeg omdat de brandweer tekorten had vastgesteld. Dit attest kon vroeger maximaal negen jaar op rij verlengd worden. Indien tekorten dan nog niet weggewerkt waren, volgde onherroepelijke een C-attest. Die harde deadline valt nu weg als de brandweer vaststelt dat de organisatie met succes een stappenplan tot remediëring volgt. Pas als uit het brandpreventieverslag blijkt dat de voorziening geen stappenplan indient of onvoldoende garanties kan geven dat het op termijn aan de brandveiligheidsnormen zal voldoen, zal het attest B niet verlengd worden. Een B-attest is dus geen excuus om geen actie te ondernemen.”

IDEWE ondersteunt organisaties door het uitvoeren van risicoanalyses inzake brandveiligheid en in het opstellen en begeleiden van afwijkingsdossiers volgens zowel de federale en Vlaamse regels. 

Contacteer je regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen