Terug 3 veel gestelde vragen over infectiepreventie

3 veel gestelde vragen over infectiepreventie

- Handhygiëne | Veilig aan de slag | Persoonlijke beschermingsmiddelen | Corona

Over sanitaire ruimtes, gedeelde voertuigen en mondmaskers

De heropstart van het bedrijfsleven stelt veel bedrijfsleiders voor nieuwe problemen. De meest gehoorde vragen die we de voorbije weken toegestuurd kregen, gingen over infectiepreventie.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

1. Hoe reinigen we het sanitair en de doucheruimtes tijdens de pandemie?

Adaptez la fréquence de nettoyage au nombre de personnes susceptibles d’utiliser ces équipements.

Het reinigen of het gewoon schoonmaken van de werkplaats, vormt de belangrijkste eerste stap. Het bestaande schoonmaakplan van de werkplaats kan worden uitgebreid door dagelijks extra aandacht te besteden aan de vlakken die regelmatig aangeraakt worden door verschillende handen.

In het sanitair van de werkplaats zijn dat bijvoorbeeld de deurklinken die toegang geven tot de sanitaire ruimte, de kraan van het handwaspunt, de klink van het individueel toilet en de spoelknop van het toilet. U voorziet best een schoonmaakfrequentie die in verhouding is met het aantal gebruikers van deze voorzieningen.

Beschikt uw bedrijf over een individuele douche? Zorg er dan voor dat ook hier de raakvlakken na elk gebruik worden schoongemaakt. Denk hierbij zeker aan de douchekraan en de raakvlakken van de douchedeur. Of de gedeelde doucheruimtes toegankelijk mogen blijven zal trouwens kritisch moeten bekeken worden. Het kan best zijn dat hier onder meer de afstandsregels niet toegepast kunnen worden, waardoor de voorziening uit dienst zal moeten gesteld worden.

Verder is ook een goede natuurlijke ventilatie van deze ruimten belangrijk.

2. Kunnen collega’s samen gebruikmaken van een voertuig?

Ja, maar tracht de sociale afstand ook daar te respecteren. Collega’s zitten op 1,5 m van elkaar. Dit kan u gemakkelijk realiseren door de meerijdende passagier bijvoorbeeld op de achterbank, rechtsachter te laten plaatsnemen. Het aantal personen dat kan worden vervoerd zal afhankelijk zijn van het type voertuig.

Wijs zoveel als mogelijk een voertuig toe aan een vast team van gebruikers.

Het plaatsen van plexiglas in wagens is niet altijd zonder gevaar. Elk voertuig en voertuigonderdeel, dat nieuw is of dat wordt verbouwd en bestemd is voor gebruik op de openbare weg, moet vooraf gehomologeerd of goedgekeurd worden.  Zichtbaarheid, hoorbaarheid, toegang en functioneren van onderdelen; zoals bijvoorbeeld de versnellingspook, de handrem en airbags mogen niet in het gedrang komen. Ook op verzekeringsniveau is het belangrijk dat voertuigen conform blijven met de regelgeving.

Vooraleer u aanpassingen doet aan uw vloot, adviseren we daarom contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. Daarnaast kan ook de preventieadviseur na aanpassingen het voertuig onderwerpen aan een risicoanalyse.

Een andere goede maatregel, zoals op het openbaar vervoer, is dat de werknemers in het voertuig een stoffen mondneusmasker dragen dat neus, kin en mond bedekt. Handen worden bij voorkeur voor betreden van het voertuig gewassen of ontsmet. Natuurlijke ventilatie wordt tijdens de rit voorzien door het raam te openen en/of verse lucht aan te zuigen via het ventilatiesysteem in de wagen. Vermijd de recirculatiestand.

In gedeelde werkvoertuigen worden o.a. volgende oppervlakken gereinigd vooraleer van chauffeur en passagier gewisseld wordt: de gebruikte portieren, het stuur, de pook, de gordel en de sleutel. Dit kan u gemakkelijk doen door een kant-en-klaar vochtig reinigingsdoekje te gebruiken of een natte microvezeldoek, die hierna gewassen wordt. Best lucht u de wagen ook nog eens extra. Na deze korte schoonmaakbeurt wast u ook de handen.

3. Hoe kan u een stoffen mondneusmasker veilig opbergen?

Opzetten, afzetten, dragen, bewaren en wassen van een stoffen mondneusmasker zijn handelingen die u met de nodige zorg moet uitvoeren.

Opzetten, afzetten, dragen, bewaren en wassen van een stoffen mondneusmasker zijn handelingen die u met de nodige zorg moet uitvoeren.

Laat het stoffen mondneusmasker niet zomaar rondslingeren. Bewaar het tussendoor of in afwachting van het wassen, in een schoon diepvrieszakje of in een zuivere envelop. Gebruik elke keer een nieuw zakje of envelop.

Ook een afwasbaar doosje kan gebruikt worden. Dit kan u dagelijks via de vaatwasser reinigen of afwassen met zuiver water en wat detergent.

U kan het mondneusmasker vanuit het zakje of doosje rechtstreeks in de wasmachine deponeren. Was het stoffen mondneusmasker dagelijks op minstens 60° en droog het daarna in de droogtrommel.

Raak het proper mondneusmasker enkel aan nadat je je handen hebt gewassen en via de lintjes. Berg het zuiver op voor de volgende dag.

Bekijk de instructievideo

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen