Terug Een veilige laadplaats voor kleine accu’s

Een veilige laadplaats voor kleine accu’s

- Arbeidsveiligheid | Risicoanalyse | Chemische agentia | Fysische agentia | Gevaarlijke stoffen

Expert Floris Van Gramberen

Preventieadviseur arbeidsveiligheid

Niet alleen auto’s, steps en fietsen moeten opgeladen worden

Er is steeds meer draadloos werkmateriaal dat zijn energie niet meer rechtstreeks van het net haalt maar uit lithium-ion-batterijen. Het opladen is op het eerste gezicht een onschuldige handeling waaraan weliswaar risico’s verbonden zijn, die grote gevolgen kunnen hebben. We hebben good practices opgesteld die je kan overwegen bij het bepalen/installeren van de laadinfrastructuur van dergelijke batterijen.

verdeelstekker

Gsm’s, powerbanks, laptops, e-steps, e-bikes en tandenborstels zijn niet de enige toestellen die we dagelijks opladen. Ook steeds meer werkmateriaal is voorzien van lithium-ion-batterijen, en dus gaan ook boormachines, bosmaaiers, slijpschijven, stofzuigers en grasmachines, ... na de werkdag massaal in het stopcontact. “Bedrijven denken vaak goed na over het opladen van elektrische auto’s en fietsen en voorzien laadinfrastructuur opdat werknemers bedrijfsvoertuigen en eigen vervoermiddelen veilig zouden kunnen opladen”, zegt Floris van Gramberen, preventieadviseur arbeidsveiligheid bij IDEWE. “Ook het opladen van klein materieel kan echter voor problemen zorgen. Vaak worden toestellen ingeplugd in het eerste het beste stopcontact in het atelier of de garage, zonder dat bijvoorbeeld wordt nagegaan of er geen brandbare of explosieve producten in de buurt staan. Ook al is het risico dat er met de batterijen iets foutloopt klein, de gevolgen kunnen groot zijn.”

Wat zijn de risico’s?

Het opladen van lithium-ion-batterijen kan kortsluiting veroorzaken. Het is dus belangrijk om de laadlocatie zodanig uit te rusten dat een kortsluiting en een mogelijke ontbranding snel opgemerkt wordt. Als batterijen verbranden is er ook risico op elektrocutie of het inademen van giftige stoffen

Waar moet je op letten?

Er is momenteel geen wetgeving die een veilig kader omschrijft. Dus zijn we aangewezen op goede praktijken die we bij IDEWE intussen hebben verzameld.

  • Zorg dat de elektrische installatie van je bedrijf conform is met de AREI-wetgeving.
  • Voorzie laadlockers met een zekere brandweerstand en een ventilatierooster dat ook brandwerend is.
  • In de oplaadruimte mogen geen andere brandbare vaste of vloeistoffen gestockeerd worden.
  • Gebruik enkel vaste stopcontacten, geen verdeelstekkers.
  • Laad enkel overdag op, onder toezicht. Of voorzie branddetectie.
  • Voorzie een gepast blusmiddel.
  • Voorzie automatische stroomonderbreking, zodat niet kan opgeladen worden na de werkuren.
  • Zorg voor opleiding van de werknemers, onder meer over het veilig gebruik en de juiste manier van opladen van de toestellen.

Contacteer onze experten voor advies voorafgaand aan de aankoop of om een screening en/of risicoanalyse uit te voeren van je laadinfrastructuur.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen