Terug Tips voor een optimale re-integratie bij Long COVID

Tips voor een optimale re-integratie bij Long COVID

- Fysiek fit | Biologische agentia | Mentaal fit | Re-integratie

Expert Godewina Mylle

Preventieadviseur-arbeidsarts

Wie aan Long COVID lijdt, kan onmogelijk voorspellen hoe lang de symptomen nog gaan aanhouden

COVID-19 kan weken tot maanden na het doormaken van de ziekte blijven nazinderen. Veel werknemers ondervinden door deze ‘Langdurige’ of ‘Long’ COVID zware hinder qua inzetbaarheid, prestaties en psychosociaal welzijn. Onlangs deed IDEWE in een persbericht een oproep naar werkgevers en werknemers om Long COVID te erkennen als nieuw ziektebeeld en extra aandacht te besteden aan de re-integratie van mensen die ermee kamp(t)en. In deze blog voegt Godewina Mylle, preventieadviseur en arbeidsarts bij IDEWE en re-integratiespecialiste, daar concrete tips aan toe: waar houdt u als werkgever best rekening mee om zulke trajecten goed aan te pakken?

Het is niét ver van uw bed

Meer dan een miljoen Belgen heeft ondertussen het coronavirus opgepikt, en naar schatting had of heeft tot vijftien procent onder hen meer dan zes maanden later nog altijd symptomen. Bij de gehospitaliseerden loopt dat zelfs op tot zestig procent. Dat betekent dat de nood aan re-integratie in elke organisatie zeer reëel is. U bent er als werkgever dus maar beter op voorbereid.

Weet waarmee u te maken heeft

Die voorbereiding begint bij maximaal inzicht te hebben in dit nieuwe fenomeen, óók als er bij u nog geen gevallen bekend zijn. Onbekende ziektebeelden roepen immers vaak onbegrip op over de (nochtans grote) impact op het functioneren en welzijn van de betrokken mensen. Als u hen op termijn opnieuw volledig inzetbaar wilt maken, is het belangrijk dat u hun situatie herkent en erkent. Voor meer informatie over Long COVID als ziektebeeld kunt u hier terecht, of bij uw arbeidsarts of preventiedienst.

Toon empathie

vermoeid scherm

Wie aan Long COVID lijdt, kan onmogelijk voorspellen hoe lang de symptomen nog gaan aanhouden. Naast die onzekerheid kan onbegrip bij de werkgever en collega’s leiden tot zelfisolatie. Bovendien kan arbeidsongeschiktheid ook financiële zorgen met zich meebrengen. Al deze factoren samen wegen mentaal door. Besteed daarom tijdens de afwezigheid en bij de werkhervatting niet enkel aandacht aan het professionele luik, maar toon ook begrip voor de psychologische en sociale gevolgen.

Iedere situatie is anders

Begrip betekent ook beseffen dat de aard en de impact van Long COVID verschillen van persoon tot persoon. Symptomen kunnen bovendien onverwacht weer de kop opsteken wanneer de werknemer al hersteld leek. Er zijn zelfs mensen die na een quasi asymptomatische besmetting toch ernstige Long COVID-symptomen ontwikkelen. Elk re-integratietraject vereist dus een individuele aanpak en mogelijk bijsturing. 

Medische hulp heeft prioriteit

Bij werknemers die lijden aan Long COVID verdienen de acute medische problemen eerst aandacht. Pas daarna volgt een multidisciplinair bio-psychosociaal herstel met aandacht voor de beroepsrevalidatie. Hierbij komen fysieke, psychologische én sociale aspecten aan bod, want die hebben allemaal invloed op de arbeidsbelastbaarheid.

Communiceer open en snel

Hoe vroeger u het gesprek met de werknemer aangaat over de werkhervatting en de verwachtingen daarover, hoe beter. Zorg er ook voor dat de werknemer tijdens de afwezigheid de connectie met het bedrijf behoudt. Want hoe slapper die band wordt, hoe kleiner de kans op een vlotte terugkeer.

Werken is genezen

De keuze is niet beperkt tot ‘werken’ of ‘niet werken’. Uw werknemer hoeft (nog) niet volledig fit te zijn om het werk te hervatten. Integendeel, werken scherpt de cognitieve vaardigheden aan en geeft de werknemer het gevoel nuttig te zijn en erbij te horen, en heeft ook een positieve, financiële impact. Een ondersteunend werkplan tijdens het herstelproces kan de revalidatie dus flink versnellen. Een belangrijke voorwaarde is dat u het werkschema en/of de jobinhoud aanpast in functie van de aard en de ernst van de symptomen. 

Voor meer informatie over Long COVID-gerelateerde of andere re-integratietrajecten, neem gerust contact met ons op. Specialisten zoals Godewina adviseren u over de beste aanpak, zowel op organisatieniveau als rond individuele gevallen. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen