Terug 9 tips om ergernis te vermijden bij het elektrisch autoladen
9 tips om ergernis te vermijden bij het elektrisch autoladen
Expert Marijke Van De Plas
Fleet coördinator
Maak van laadpaaletiquette een standaarduitrusting
De omschakeling naar elektrisch rijden heeft niet alleen technische gevolgen maar heeft ook impact op de manier waarop we onze auto's gebruiken. Snel even bij het eerste beste tankstation stoppen als de tank leeg is, kan niet meer. Je hangt al gauw een halfuur aan de kabel als je gebruikmaakt van een snellader. Aan een publieke laadpaal duurt het enkele uren om een lege batterij volledig op te laden.
Dat kan vervelend zijn voor andere bestuurders die de laadpaal in de tussentijd niet kunnen gebruiken. Het wordt pas echt irritant als een bestuurder een laadpaal onnodig gijzelt. Daarom hebben we bij IDEWE-hoffelijkheidsregels opgesteld voor onze eigen parkeerplaatsen, die ook in de publieke ruimte van toepassing kunnen zijn.
Basisregels laadpaaletiquette
- Gebruik de laadpaal alleen als je batterij leeg is en verplaats je auto zodra hij genoeg energie heeft.
- Gebruik een laadschijf. Net zoals met een parkeerkaart, kun je met de laadschijf aangeven hoelang je van plan bent om je auto op te laden. Je kunt op de kaart je mobielnummer invullen zodat mensen die dringend moeten bijtanken je kunnen contacteren.
- Check de beschikbaarheid van laadpunten vooraf. Gebruik apps om te zien of een laadpunt vrij of bezet is.
- Een snellader heeft voor de laatste 20% van de laadbeurt evenveel tijd nodig als voor de eerste 80%. Het is dus niet tijdsefficiënt om de batterij volledig op te laden.
- Volg de lokale regels voor het laden op. Als er een tijdslimiet is voor het opladen, houd je daar dan aan. Anders riskeer je in veel steden een boete.
- Wees hoffelijk tegenover andere laadpaalgebruikers. Parkeer correct zodat je laadkabel geen hinder veroorzaakt.
- Zorg goed voor de oplaadpunten. Als een laadpunt niet werkt, meld het dan aan de uitbater of via je app.
- Gijzel geen laadpunten voor autodelen.
- Respecteer het verkeersreglement. Parkeer niet tegen de rijrichting omdat het stekkerpunt van jouw wagen dan dichter bij de laadpaal komt.
IDEWE introduceert zo’n laadschijf voor eigen medewerkers zodat ze duidelijk kunnen aangeven hoelang ze van plan zijn om op te laden. Je kunt op de kaart je mobielnummer invullen zodat mensen die dringend moeten bijtanken je kunnen contacteren.
Steeds meer elektrisch rijden
In september 2022 had 6,3% van alle personenauto’s een hybride aandrijving. Er waren 375.107 hybride voertuigen tegenover slechts 258.916 in 2021 (+45%). Het aantal volledig elektrische voertuigen nam toe met 75% (71.651).
"Het wagenpark van IDEWE bestaat nu voor een derde uit plug-inhybrides en volledig elektrische voertuigen," vertelt IDEWE-fleetcoördinator Marijke Van De Plas. "Op de parkeerplaatsen van ons hoofdkantoor en onze filialen hebben we al meer dan 70 laadpalen geïnstalleerd en we willen dat aantal systematisch uitbreiden. Dat is ook nodig, want de elektrificatie gaat steeds sneller. Als er geen problemen waren met de levering van elektrische wagens, dan zou het aandeel van voertuigen met een verbrandingsmotor in onze vloot al veel kleiner zijn. Door de sterke toename van de elektrische vloot, is het noodzakelijk om goeie afspraken te maken."
Groene mobiliteit is een van de drie pijlers waaraan IDEWE als Baanbrekend Werkgever blijft sleutelen.
Lees meer over ons engagement.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen