Terug Ergonomische maatregelen zijn even noodzakelijk als een laptop en een internetverbinding

Ergonomische maatregelen zijn even noodzakelijk als een laptop en een internetverbinding

- Ergonomie op kantoor

Expert Veerle Hermans

Verantwoordelijke Discipline Ergonomie

Telewerkdag op 19 september

Wie buiten de bedrijfslocatie gebruikmaakt van informatietechnologie is een telewerker. Dat kan occasioneel, omdat het weer of een staking een stokje steekt voor uw ambitie om op het werk te geraken, of het kan op regelmatige basis als de krijtlijnen vastgelegd zijn in een schriftelijke overeenkomst. In dat geval moet ook de werkplek thuis aan een minimum aan ergonomische eisen voldoen. Thuiswerk is immers de meest voorkomende vorm van telewerk. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld op bijafdelingen van het kantoor werken of een co-working space huren.

Zodra werknemers met vaste regelmaat telewerken, valt hun werkplek eveneens onder codex VIII-2 Beeldschermen. De werkplek moet dan voldoen aan een aantal ergonomische voorwaarden om veilig en gezond te kunnen werken en fysieke klachten te voorkomen. De inrichting van de werkplek is dan een gedeelde verantwoordelijkheid van de werkgever en de werknemer.

Wat valt ergonomisch aan te bevelen?

Zorg voor een rustige werkruimte waar je geconcentreerd je taken kan uitvoeren, zonder gestoord te worden.

Het wordt als evident beschouwd dat de werkgever verantwoordelijk is om zijn telewerkende werknemer een computer en de toegang tot het internet ter beschikking te stellen. Vanuit ergonomisch standpunt kunnen echter best ook volgende materialen voorzien worden:

  • Afzonderlijk scherm (>19”) of verstelbare laptophouder
  • Apart toetsenbord
  • Aparte muis
  • Verstelbare bureaustoel: zithoogte, zitdiepte, steun lage rug en dynamisch

Als de werknemer regelmatige verplaatsingen maakt en een laptop nodig heeft, dan bevelen we ook een laptoprugzak of trolley aan.

Tips voor de thuiswerker

De ergonomische zithouding aan uw bureau.

Als werkgever moet u telewerkers informeren over maatregelen rond veiligheid en gezondheid. Op vlak van ergonomie kan u alvast volgende tips meegeven.

Gebruik ergonomisch materiaal

Een groot extern scherm van minimum 19” is het minst belastend voor je ogen. Werk je sporadisch thuis, dan kan een laptophouder als tussenoplossing dienen. Hiermee kan je alvast de hoogte van je scherm en de afstand tot het scherm instellen. Ben je gevoelig voor vermoeide ogen of is je zicht niet optimaal, gebruik dan liever een groot scherm. Vanzelfsprekend is een apart toetsenbord en een aparte muis een ‘must’ om comfortabel te kunnen werken.

Schaf een goede bureaustoel aan

Net zoals op kantoor, ben je thuis ook gebaat met een goede bureaustoel. Voor wie slechts sporadisch thuis werkt en geen bureaustoel heeft, kan een extra kussentje in de rug al voor wat betere steun van de lage rug zorgen. Voor wie structureel thuis werkt, is een vlot verstelbare bureaustoel nodig.

Bekijk ook of je tafel aangepast is aan je lichaam en voldoende werkruimte biedt.

Voorzie een rustige werkruimte

Zorg voor een rustige werkruimte waar je geconcentreerd je taken kan uitvoeren, zonder gestoord te worden. Kies de ruimte zodanig dat je voldoende verlichting en dieptezicht hebt. Het is minder vermoeiend voor de ogen wanneer je minstens 2 meter ver kan kijken. Het daglicht komt bovendien best zijdelings binnen om geen storende lichtinval in de ogen of op je scherm te veroorzaken.

Beweeg en varieer

Omdat langdurig stilzitten ongezond is, is het ook noodzakelijk om het aantal uren dat je zittend doorbrengt te beperken. Is het nu op kantoor of bij telewerk, variatie in werkhouding is belangrijk. Werk eens een tijdje staand aan het keukenaanrecht bijvoorbeeld en voer een telefoongesprek terwijl je rondwandelt.

Variatie is ook belangrijk om productief te blijven. Maak een planning op van wat je tijdens je werkdag thuis wil uitvoeren.

De VERV (Vlaamse Ergonomie Vereniging) publiceert eerstdaags praktijkrichtlijnen voor telewerkers. Deze richtlijnen komen overeen met de bovenvermelde richtlijnen.

Meer advies over ergonomische kantooromgevingen, ook thuis, krijgt u tijdens onze opleiding ‘Slim zitten’.

Leg uw vragen over uw uitdagingen omtrent telewerk voor aan onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen