Terug Wat heeft corona ons geleerd over ergonomie?
Wat heeft corona ons geleerd over ergonomie?
Expert Kristien Selis
Verantwoordelijke Discipline Ergonomie
“Een goede bureaustoel is belangrijk maar ergonomie is meer dan dat”
“De impact waarmee de coronacrisis toesloeg heeft duidelijk gemaakt dat ergonomie op de werkplek geen luxevoordeel is maar een noodzakelijke voorwaarde om je job gezond en energiek te kunnen uitoefenen en de productiviteit te kunnen leveren die een organisatie van werknemers verwacht.” Disciplineverantwoordelijke ergonomie Kristien Selis somt enkele belangrijke lessen op die er het voorbije anderhalf jaar te leren vielen.
Ergonomie maakt het verschil
“Heel veel mensen die plots van thuis moesten werken, mijzelf incluis, hebben aan den lijve de voordelen of het gemis moeten ervaren van een degelijk bureau en een aangepaste bureaustoel. Vaak staan we er niet meer bij stil dat iets wat – gelukkig – voor veel kantoormedewerkers een evidentie geworden is, echt wel een groot verschil maakt voor het al dan niet optreden van musculoskeletale problemen. Wie nog niet overtuigd was van het belang van een goed ingerichte werkplek, is dat nu hopelijk wel. Wacht niet tot je pijn voelt in je nek of rug vooraleer maatregelen te treffen.”
We hebben afwisseling nodig
“Wie dagelijks naar het werk moet, beweegt zonder erbij na te denken. Met de fiets, te voet of een combinatie daarvan voor wie het openbaar vervoer gebruikt. Zelfs wie met de auto naar het werk gaat, moet minstens twee keer van de parking naar zijn werkplek stappen. Tijdens de pandemie viel die vanzelfsprekende lichaamsbeweging weg, samen met de afwisseling die een werkplek met zich mee kan brengen. Op kantoor staan we recht om te overleggen met een collega, we wandelen naar de koffiekamer, naar de kantine, de vergaderzaal ... Voor thuiswerkers viel de werkplek plots samen met de leefruimte, waardoor minder stilzitten nog meer dan anders een opdracht was waar je actief moest aan werken. Terwijl we die afwisseling in zithouding en voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag wel nodig hebben.”
Ergonomie is meer dan de juiste tools
“Ik ben voorstander van een zeer brede definitie van ergonomie. Ik stel cursisten vaak voor de keuze: werken aan een perfect ergonomisch bureau in de kelderverdieping van een gebouw of op een keukenstoel, aan een houten tafeltje, op een zolderkamer maar mét een prachtig uitzicht. Ergonomie van de werkplek is meer dan de juiste stoel. Het is een interdisciplinaire holistische kijk op de werkende mens en op alle mogelijk aspecten die maken dat hij zich als werknemer goed kan voelen en daardoor de rust en het comfort ervaart om geconcentreerd en productief te werken.”
“Ergonomie staat bijvoorbeeld niet los van de arbeidsorganisatie. Als je werkt op een plek waar de directie ervan uit gaat dat al wie niet aan zijn bureau zit, onvoldoende hard werkt, dan is er letterlijk en figuurlijk weinig beweegruimte. Dan zal de boodschap van de hybride werkorganisatie, waarbij de werkplek gekozen wordt op basis van de uit te voeren taak, wellicht ook op een koude steen vallen.”
Zorgcomfort
“In de zorgsector is het vermijden van rug- en nekklachten een belangrijk aandachtspunt. Al jaren pleiten we daarom voor een duurzame aandacht voor ergonomie in zorginstellingen. Instellingen die daar de voorbije jaren in geïnvesteerd hebben, hebben daar tijdens de COVID-19-crisis de vruchten van geplukt. Je zal als zorgverlener, in je beschermend pak en met het mondmasker voorgebonden, maar een hele dag je job moeten doen, zonder dat je de tools kan gebruiken die je zorgtaak comfortabeler maken, zoals een tillift. Dan is het niet zo verwonderlijk dat het gebrek daaraan niet alleen een impact heeft op je fysieke gezondheid. Wellicht komt daardoor ook het mentaal welbevinden onder druk en de kwaliteit van de zorg. Werken op een plek daarentegen waar je dagelijks ervaart dat je door je directie ook in je ergonomische noden wordt ondersteund, is een boost voor je veerkracht. Daar plukken zowel werknemers als mensen die de zorg nodig hebben de vruchten van.”
FitMix-challenge
Ga nu de challenge aan!
Kent u onze workshops al die inzetten op minder stilzitten en meer bewegen?
Op onze pagina "Ergonomische werkomgeving" vind je nog enkele handige tips om jouw werkplek optimaal te maken.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen