Terug Hou het hoofd koel bij hitte
Hou het hoofd koel bij hitte
Expert Petra Champagne
Segment Manager Land- & Tuinbouw
De WBGT-index als maatstaf
Een groot deel van uw activiteiten spelen zich buiten af. Op de temperatuur hebt u geen vat. Toch kunt u maatregelen nemen om het werk bij warm weer draaglijker en veiliger te maken. IDEWE zet de belangrijkste op een rijtje – nuttig als het kwik binnenkort in de hoogte schiet.
De ene temperatuur is de andere niet
Wist u dat de wetgeving niet alleen minimum- maar ook maximumtemperaturen op het werk vastlegt? Voor beide geldt dat u maatregelen moet nemen zodra de drempel is overschreden. De wetgeving verwijst daarvoor naar de WBGT-index (Wet Bulb Globe Temperature). Die houdt niet alleen rekening met de temperatuur, maar ook met de luchtvochtigheid en de luchtcirculatie.
Intensiteit van de werkbelasting |
Maximale WBGT-index |
Licht werk |
29 |
Halfzwaar werk |
26 |
Zwaar werk |
22 |
Zeer zwaar werk |
18 |
Bij een extreem hoge luchtvochtigheid komt de WBGT-temperatuur ongeveer overeen met wat de gewone thermometer aangeeft. Bij een lagere vochtigheid is dat anders. Zo komt 30 °C met een gewone thermometer overeen met:
- 22,7 WBGT bij 35% vochtigheid
- 25,4 WBGT bij 55% vochtigheid
- 28,2 WBGT bij 80% vochtigheid
Neem verfrissende maatregelen
- Geef uw werknemers gratis toegang tot gekoeld drinkwater.
- Stel beschermingsmiddelen zoals een zonnescherm of hoofddeksel ter beschikking.
- Pas uw werkplanning aan: verplaats fysiek zware taken naar de minste warme momenten.
- Las meer en/of langere rustpauzes in, en zorg voor een rustlokaal met gepaste klimaatregeling.
- Voorzie lichte werkkledij die zweet doorlaat en tegelijk beschermt tegen werkrisico’s.
- Informeer uw werknemers over de symptomen van uitdroging of een hitteslag. Zo herkennen ze die tijdig bij zichzelf en hun collega’s.
Hou de ozonconcentratie in de gaten
Houdt de hitte langer aan? Dan stijgt de ozonconcentratie in de lucht. De wetgeving vermeldt geen aparte maatregelen. Toch raden we u aan om er rekening mee te houden – zeker als de alarmdrempel wordt overschreden. Vooral oudere werknemers, zwangere vrouwen en mensen met gezondheidsproblemen (astma, hartkwalen, …) zijn extra gevoelig voor een hoge ozonconcentratie. Typische symptomen zijn hoesten, hoofdpijn en kortademigheid. U neemt het best dezelfde maatregelen als hierboven.
Bied bescherming tegen de zon
Uv-straling is nog een boosdoener. Jammer genoeg wordt het risico op verbranding zwaar onderschat, terwijl het de kans op huidkanker flink verhoogt. In principe kan iedereen zonneschade oplopen. Maar vooral werknemers met een lichte huid, blond of rood haar en blauwe ogen zijn extra gevoelig voor uv-straling. Zorg ervoor dat uw werknemers zich regelmatig insmeren met zonnecrème, en voorzie schaduwrijke zones.
Ook verblinding door fel zonlicht – rechtstreeks of via weerkaatsing – is een risicofactor omdat het de concentratie en de zichtbaarheid vermindert. Wie buiten werkt met gevaarlijke toestellen en machines, draagt het best een zonnebril of een hoofddeksel met zonneklep.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen