Terug Werken in het donker brengt extra risico’s met zich mee
Werken in het donker brengt extra risico’s met zich mee
Expert Petra Champagne
Segment Manager Land- & Tuinbouw
Zorg ervoor dat u veilig kan werken en door anderen gezien wordt
Korte dagen, regen en sneeuw zorgen ervoor dat de zichtbaarheid verslechtert. Zowel op het erf als in het verkeer brengt dat extra risico’s met zich mee. Reden te meer om ervoor te zorgen dat u in alle omstandigheden veilig kan werken en dat u gezien wordt als u in het donker de weg op moet met uw landbouwvoertuig.
Werken in het donker brengt extra risico’s met zich mee. Zowel voor uzelf tijdens uw werkzaamheden als voor anderen. Een akker of weide is nu eenmaal geen vlak terrein en ook op het erf of in een stal kan het glad zijn. Het risico op vallen is altijd reëel. Zorg dus zeker voor voldoende verlichting. Vooral op plaatsen waar vaak mensen langskomen of waar de risico’s op vallen groter zijn door hindernissen, oneffenheden of een gladde ondergrond. Ook binnen, in burelen, stallen, garages, moet u rekening houden met verminderd invallend daglicht en kan u beter extra verlichting voorzien.
Intern verkeer
Zorg er ook voor dat het intern verkeer op uw bedrijfsterrein veilig kan verlopen. Controleer of uw voertuigen goed zichtbaar zijn en wijs andere bestuurders van tractoren of andere voertuigen op hun verantwoordelijkheid om zichtbaar te zijn. Sensibiliseer ook diegenen die zich te voet op het terrein verplaatsen om zo zichtbaar mogelijk te zijn. Voorzie bijvoorbeeld winterjassen in lichte kleuren, met reflecterende strips of fluohesjes. Of maak afspraken rond het gebruik van een veilige oversteekplaats, daar waar de zichtbaarheid het best is. Stel duidelijke voorrangsregels op zodat iedereen weet wie waar voorrang heeft. Aangezien oogcontact maken moeilijk is in het donker, komen goede afspraken de veiligheid zeker ten goede.
Op de openbare weg
Moet u met de landbouwmachine of tractor de openbare weg op? Zorg er dan zeker voor dat de nodige verlichting en signalisatie op het voertuig is aangebracht. Een landbouwvoertuig moet altijd uitgerust zijn met een oranje zwaailamp of knipperlicht dat vanuit alle richtingen goed zichtbaar is.
Voorzie de nodige rood-witgestreepte panelen en reflectoren. Het helpt andere verkeersgebruikers om de afstand tot uw voertuig in te schatten maar het benadrukt ook de afmetingen ervan.
Zorg er ook voor dat de voor- en achterlichten steeds goed zichtbaar zijn. Als de tractor is uitgerust met een gedragen machine vooraan of achteraan, mag dit de zichtbaarheid niet belemmeren. Zo nodig moeten extra dimlichten aangebracht worden.
Extra werkverlichting, die zeer belangrijk zal zijn tijdens het werken op de akker, mag u op de openbare weg niet gebruiken omdat ze te fel is en tegenliggers zou verblinden.
Pannes en defecten
Loopt uw machine vast op verhard terrein of op het veld? Overweeg dan eerst of de uit te voeren herstelling dringend genoeg is om meteen ter plaatse uit te voeren. Onderhoud en herstellingen aan machines dienen altijd in voldoende verlichte omstandigheden te gebeuren. Als de herstelling toch buiten moet en kan gebeuren, is een goede stabiele werklamp of een degelijke hoofdlamp een noodzakelijk hulpmiddel. Behelp u niet met een gewone zaklamp of het led-licht op uw telefoon.
En tot slot: werken in het donker vergt veel meer aandacht en concentratie. Daardoor raakt u ook sneller vermoeid. Laat u hierdoor niet verrassen en las tijdig een korte rustpauze in.
Downloads
- ‘Signalisatie op landbouwvoertuigen’ (pdf - 9,5 MB)
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen