Terug Hoe ziet het nieuwe werken eruit in de Zorg?

Hoe ziet het nieuwe werken eruit in de Zorg?

- Ergonomisch werken | Gezonde werkomgeving | Duurzame werkomgeving | Organisatieverandering

Expert Karen Mortier

Preventieadviseur psychosociale aspecten

IDEWE stelt haar visie over ‘bricks, bytes en behaviour’ voor tijdens Inspire Health & Care

“Het is een misverstand dat de New Way of Working enkel gaat over schermwerkers en al dan niet telewerken”, zegt Karen Mortier. “We hebben met IDEWE ook een duidelijke visie van hoe organisaties het leven en werk van zorgprofessionals aangenamer en veerkrachtiger kunnen maken.” Ze deed de aanpak uit de doeken tijdens Inspire Health & Care op 28 april 2022 in Flanders Expo.

De druk waar zorgprofessionals de jongste twee jaar mee moesten omgaan tijdens de opeenvolgende coronagolven zijn uitgebreid gedocumenteerd maar ook voor de pandemie waren de uitdagingen voor het zorgberoep al in kaart gebracht, zegt preventieadviseur psychosociale aspecten Karen Mortier van IDEWE. “De toenemende zorgvraag die te maken heeft met de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt, had er al toe geleid dat zorgprofessionals in veel organisaties op hun tenen moesten lopen om hun job nog kwalitatief te kunnen doen. Het ging vaak al gepaard met stress en fysieke klachten die het vooruitzicht op een lange carrière niet evident maken. Corona kwam daar bovenop en heeft de veerkracht van mensen verder onder druk gezet.”

Leidinggevenden

ergo zorg

“Organisaties in de Zorg zijn op zoek naar manieren om hun werknemers te ondersteunen zodat ze hun beroep in optimale omstandigheden duurzaam kunnen uitoefenen”, aldus Karen Mortier. “Voor hen gaat de New Way of Working over een aanpak waarbij gezondheid, welzijn en comfort voorop staan. Een pasklaar antwoord heeft niemand maar het komt erop neer om via samenwerking en innovatie een omgeving te creëren die de job aantrekkelijk maakt en die rekening houdt met de behoeften van individuen en teams. Leidinggevenden spelen daarin een belangrijke rol. Hoe kunnen ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat de connectie binnen hun team en met de organisatie bewaard blijft? Maar ook: hoe kunnen ze erop toezien dat werknemers hun recht op deconnectie kunnen uitoefenen, zodat de batterijen telkens weer opgeladen geraken. Wat kunnen ze zelf doen om veerkrachtig aan de slag te blijven en wat komt op rekening van het team of de organisatie? Welke tools zijn er ter beschikking om dat te faciliteren? Het is belangrijk dat organisaties daar durven bij stilstaan.”

Energie voor een volledige loopbaan

hea

Het nieuwe werken in de Zorg veronderstelt inspanningen op vlak van bricks, bytes, behaviour, aldus Karen Mortier. “Dat wil zeggen: investeren in gebouwen, om werkplekken te creëren die zorgprofessionals ondersteunen in hun taken en die ergonomisch zijn ingericht om veilig en gezond te kunnen werken. Maar ook de technologie ter beschikking stellen die daarbij helpt. De werklast van zorgmedewerkers is vandaag bijvoorbeeld zwaarder omdat ze zich ook moeten bezighouden met een pak administratie of verouderde procedures. De digitalisering biedt mogelijkheden om hen hierin te ontlasten. Tenslotte moeten we ook inzetten op het versterken van het welbevinden van de mensen zelf, zodat ze zowel fysiek als mentaal beter in staat zijn om een loopbaan lang energiek aan de slag te blijven.”

Bekijk de presentatie die Karen Mortier gaf op 28 april 2022 op de Inspire Health & Care beurs in Gent.


Lees meer over de manier waarop we de individuele veerkracht kunnen boosten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen