Terug Een vakantiejob is geen stage
Een vakantiejob is geen stage
Expert Jolien Rombouts
Segmentmanager Land- en Tuinbouw
Er zijn heel wat veiligheidsbeperkingen voor wie jongeren tewerkstelt in de land- en tuinbouw
Jongeren kunnen in het kader van hun opleidingsstage in een land- en tuinbouwbedrijf veel meer activiteiten uitvoeren dan wat toegelaten is tijdens hun vakantiejob. “Je kan als werkgever de ene periode dus niet naadloos laten overlopen in de andere”, zegt Jolien Rombouts verantwoordelijk voor welzijn en preventie in de land- en tuinbouw bij IDEWE.
In het kader van een arbeidsovereenkomst activiteiten uitvoeren die als gevaarlijk werden bestempeld is voor jongeren verboden. “De land- en tuinbouwsector vormen daarop geen uitzondering”, zegt Jolien Rombouts. “Al bestaat daar best veel verwarring over. Dat komt onder meer omdat jongeren die op de boerderij gaan bijverdienen vaak zelf opgegroeid zijn met ouders die in de sector werken. Vaak zijn ze zelf van kleins af met vader en moeder beginnen meehelpen en volgen ze nadien een opleiding met de bedoeling hun ouders op te volgen of in de sector aan de slag te gaan.”
Leren en werken
“Tijdens stages in het kader van dergelijke opleiding kunnen jongeren onder begeleiding zowat alle activiteiten uitvoeren. Tenslotte moeten ze het beroep kunnen leren. Exploreren en fouten maken zijn deel van dat leerproces. Het is ook niet verwonderlijk dat ze vragende partij zijn om tijdens hun vrije tijd en in vakanties op hun leerplek hun opgedane kennis te gebruiken om een centje bij te verdienen. Zodra ze in het kader van een arbeidsovereenkomst worden tewerkgesteld staat echter niet langer het leren voorop maar de arbeid en daarmee worden ook hun mogelijkheden beperkt. Zo zullen ze bijvoorbeeld nog steeds de tractor mogen besturen om bij leveranciers goederen op te halen maar zullen ze met diezelfde tractor het land niet meer mogen bewerken.”
Vraag vooraf advies
Het valt niet zomaar eenduidig uit te leggen welk werk jongeren wel en niet mogen doen. Niet alleen de specifieke werkplek en de omstandigheden waarin de arbeid wordt verricht maar ook de leeftijd en de opleiding van jongeren zal bepalend zijn. “De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO) heeft een schema opgesteld om daar duidelijkheid in te scheppen maar het blijft complex en er zijn heel wat uitzonderingen. We kunnen werkgevers alleen maar adviseren om, vooraleer ze een arbeidsovereenkomst met jongeren afsluiten, goed te informeren wat de mogelijkheden op hun bedrijf zijn.”
Neem contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor voor meer informatie.
Downloads
- Download het schema van de FOD WASO (pdf - 157,2 kB)
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen