Terug Klantengetuigenis Sint-Annendael
“Hoe meer we weten over ergonomie, hoe meer comfort we onze bewoners bieden.”
Alien Reynders
ergotherapeute
Klantengetuigenis Sint-Annendael
Ergotherapeute Alien volgde, samen met haar collega Silvester, de IDEWE-opleiding Ergocoach. Hun missie? De collega’s bij de woonzorgcentra van vzw Sint-Annendael in Diest en Scherpenheuvel helpen om ergonomisch te werken. Zo wil de vzw beginnende rugklachten bij het personeel in de kiem smoren en langdurige arbeidsongeschiktheid voorkomen.
Een job in een woonzorgcentrum is erg belastend. “De meeste van onze bewoners hebben assistentie nodig”, verduidelijkt ergotherapeute Alien Reynders. “We helpen hen om in bed te gaan liggen, om naar toilet te gaan of om zich te wassen. Heffen en tillen, het hoort er bij.”
Nood aan meer kennis over ergonomie
De medewerkers hebben al heel wat hulpmiddelen om het werk te verlichten, zoals een glijzeil, een tildoek of een badlift. Er was vooral nood aan meer kennis over ergonomie.
“De vraag kwam van de medewerkers zelf”, zegt Alien. “Enkele collega’s waren uitgevallen en anderen kloegen over rugpijn of andere kwaaltjes. Ze wilden weten hoe ze erger konden voorkomen.” De directie van vzw Sint-Annendael stuurden Alien en Silvester eropuit om ergocoach te worden met de opleiding van Groep IDEWE.
“Elke ergotherapeut heeft een eigen expertise. Die van mij is PDL of Passiviteiten van het Dagelijks Leven. Een hele mondvol!”, lacht Alien. “Het komt erop neer dat ik de meest zorgafhankelijke bewoners onder mijn hoede heb: de mensen die bedlegerig zijn of zich niet zelfstandig kunnen verplaatsen. Ik stel voor elk van hen een schema op. Daarin staat beschreven hoe we hen het best in bed helpen of positioneren in de rolstoel. De link naar ergonomie is snel gelegd.”
Kleine aanpassingen, een wereld van verschil
“Ik vond het verrijkend om tijdens de lessen Ergocoach te ervaren hoe het is om hulpbehoevend te zijn”, zegt Alien. Zo ervoer ze zelf hoe het voelt om in een tildoek te hangen of op een glijzeil te zitten terwijl iemand haar helpt. “Ik was vooral verrast hoe je met enkele simpele aanpassingen niet alleen je eigen comfort, maar ook dat van de patiënt verhoogt.”
Alien past de tips nu met succes toe in de praktijk. Zo was er een man die niet zelf uit bed raakte. Alien moest hem telkens ondersteunen wanneer hij opstond. “Dankzij de opleiding wist ik dat je de positie van de de papegaaistok of zelfoprichter goed in de gaten moet houden. Dat is de stang met driehoek boven het bed”, verduidelijkt Alien. “Meestal hangt die vlak boven de patiënt, maar de stang moet evenwijdig lopen met de rand van het bed. Daar letten we nu op.”
“Dankzij de coachingstechnieken, heb ik het vertrouwen om zelf ergo-opleidingen te geven.”
- Alien Reynders, ergotherapeute bij vzw Sint-AnnendaelEn dat loont: de man gebruikt de papegaaistok om op eigen houtje uit bed te geraken. “Hij beslist zelf wanneer hij aan de dag begint. Je ziet gewoon dat hij een pak gelukkiger is”, zegt Alien voldaan.
Alien vindt het ook fijn dat twee lesgevers de opleiding verzorgen. “We zijn met een stuk of tien deelnemers: dus één lesgever voor vijf cursisten. Dat geeft je de kans om veel vragen te stellen uit je eigen werkervaring.”
Eerste hulp bij lesgeven
De kennis die Alien opdoet, gaat ze delen met haar collega’s. Daarvoor stelt ze haar eigen lessen op. Alien: “Ik zat eerst met heel wat vragen. Hoe pak ik dat praktisch aan? Hoe breng ik de informatie op een duidelijke manier over? Ik voelde me wat onzeker, want de interne lessen vormen een onmisbare schakel in ons streven naar meer welzijn voor ons en de bewoners.”
Gelukkig kreeg Alien coachingstechnieken aangeleerd tijdens de IDEWE-opleiding. “Zo leerden we bijvoorbeeld om praktijksituaties na te bootsen in duo’s. De ene speelt bewoner, de andere de zorgverlener. Samen zoeken we dan de minst belastende manier om iemand in bed te leggen of te wassen. Die werkwijze ga ik ook toepassen in mijn lessen”, besluit Alien.
Maakt u ook graag werk van een gezonde, gelukkige en productieve werkomgeving?