Terug IDEWE onderzoekt nieuwe dienstverlening om welzijn op het werk te bevorderen
IDEWE onderzoekt nieuwe dienstverlening om welzijn op het werk te bevorderen
Expert Evelien Rombaut
Onderzoeker
Help ons als werknemer, werkgever of organisatie om onze ondersteuning beter te maken
IDEWE is op zoek naar organisaties, werkgevers en werknemers die mee willen nadenken over preventie-dienstverlening van de toekomst. “We willen graag te weten komen hoe IDEWE tegemoet kan komen aan de noden en wensen voor meer welzijn op de werkvloer. Voor alle werknemers, ook voor zij die niet onderworpen zijn aan het gezondheidstoezicht”, zegt IDEWE-onderzoekster Evelien Rombaut.
Het gezondheidstoezicht is in ons land enkel verplicht voor werknemers met veiligheidsfuncties, functies met verhoogde waakzaamheid of het bij het uitvoeren van activiteiten met een specifiek risico. Werknemers bij wie dat niet het geval is, zoals beeldschermwerkers, gaan sinds 2016 niet meer periodiek bij de arbeidsarts langs.
“Daardoor vallen heel wat werknemers tussen de mazen van het preventienet”, zegt Evelien Rombaut. “Ze komen pas in contact met de arbeidsarts of de preventieadviseur psychosociale aspecten als er zich effectief een probleem voordoet. Heel wat werknemers die een risico op burn-out lopen, komen daardoor niet op de radar, waardoor ze enkel achteraf met intensieve individuele begeleiding geholpen kunnen worden.”
Betere, continue opvolging voor alle werknemers
Dit geldt echter niet exclusief voor die groep. Bepaalde alarmsignalen van werknemers die wel op medisch toezicht komen worden ook niet snel genoeg opgepikt. Met alle gevolgen van dien. “We willen dus op zoek gaan naar mogelijkheden om alle werknemers, ook de niet-onderworpen, beter te kunnen monitoren en ondersteunen. Om niet meer louter risicogestuurd maar vooral proactief aan preventie kunnen doen, hebben we een aangepaste dienstverlening nodig.”
Noden- en behoefteanalyse
Het onderzoek naar innovatieve dienstverlening start de komende maanden met een uitgebreide noden- en behoefteanalyse. “We willen te weten komen welke trajecten werknemers gedurende hun loopbaan volgen en welke gebeurtenissen een invloed hebben op hun welzijn. Daarbij focussen we ons niet alleen op de arbeidstijd maar evenzeer op de combinatie met het privéleven.”
Onderzoek in drie delen
Het onderzoek gaat van start vanaf september 2022 en bestaat uit drie onderdelen.
- Een online vragenlijst voor werknemers zal peilen naar de bereidheid bij werknemers om zich continu te laten opvolgen. We polsen tegelijk ook naar de bezorgdheden over dergelijke aanpak (september). We verloten hierbij 5 FNAC-bonnen ter waarde van 50 euro.
- Zin om mee te werken? Dat kan tot en met 1 november 2022 via deze link.
- Daarnaast organiseren we ook focusgroepen voor werkgevers, beleidsmakers en leidinggevenden uit de ICT- en banksector om hun bezorgdheden en behoeften te kennen en de manier waarop we hen best kunnen ondersteunen.
Deze workshops zullen doorgaan op:
- Nederlandstalige focusgroepen op 22 september van 14-16 uur en op 6 oktober van 14-16 uur
- Franstalige focusgroepen op 11 oktober van 14-16 uur en op 20 oktober van 14-16 uur
Deelnemers aan beide focusgroepen ontvangen een cadeaubon van Bol.com ter waarde van 30 euro.
- Tot slot organiseren we ook individuele interviews met werknemers uit de ICT- en banksector. Het is vooral de bedoeling om de work-lifejourney in kaart te brengen om na te kunnen gaan hoe we daar als preventiedienst welzijnsbevorderend op kunnen inspelen (oktober). Die interviews duren ongeveer 30 minuten en kunnen ook digitaal plaatsvinden.
Deelnemers aan de interviews ontvangen een Bongobon ter waarde van 30 euro.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen